Πολυμετοχική συνέλευση και Βοτανικός

Έγινε σήμερα το απόγευμα η συνέλευση μετόχων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Παρευρέθησαν 18 μέλη (απουσίασαν ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί ακόμη τον Ερασιτέχνη αν και δεν είναι πρόεδρος, ο Νίκος Βαρδινογιάννης του Θεόδωρου και ο Δημήτρης Δάββαρης) και αποφάσισαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για ελάχιστο ποσό 15 εκ. ευρώ. Οι Γιάννης Βαρδινογιάννης και Ανδρέας Βγενόπουλος παρέστησαν δι’ αντιπροσώπου.

Από κει και πέρα, και όσον αφορά την επόμενη μέρα υπάρχουν δύο δρόμοι για την ΠΑΕ.

 1. Ο ένας είναι να γίνει αυτό που αποφασίστηκε και να πραγματοποιηθεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να καλυφθεί μόνο η «τρύπα» που υπάρχει και να συζητηθεί νέα αύξηση μετά το τέλος της χρονιάς.
 2. Ο άλλος να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία εκτός από τα 15 εκατ. ευρώ θα προβλεφθεί και το ποσό για το μπάτζετ της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μέτοχοι που εκπροσωπούσαν τον Γιάννη Βαρδινογιάννη ζήτησαν τον δεύτερο δρόμο. Δηλαδή και να καλυφθεί η τρύπα και να προσθετεί το μπάτζετ της επόμενης σεζόν στην αύξηση. Ένα ποσό ανάμεσα σε 30 και 50 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως αναμένεται να γίνει νέα αποτίμηση της εταιρείας. Το 2008, το καλοκαίρι που έγινε πολυμετοχικός ο Παναθηναϊκός κοστολογήθηκε στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα, αποφασίστηκε να γίνει νέα αποτίμηση της αξίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δουλειά η οποία θα ανατεθεί σε γνωστή εταιρία με κύρος στο χώρο της. Κάτι ανάλογο είχε γίνει πριν την έναρξη της πολυμετοχικότητας και η αξία του Παναθηναϊκού είχε εκτιμηθεί περίπου στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

➡ Τμήμα από τα λόγια του Πατέρα, μέσα στην αίθουσα:

«Εμένα το καλοκαίρι τελειώνει η θητεία μου ως πρόεδρος και υπό νορμάλ συνθήκες δεν θα χρειαζόταν ούτε ένα ευρώ, αλλά υπάρχουν τα 10 εκατ. ευρώ που δώσαμε στη ΓΗΠΕΛ για διευκόλυνση και τα 5 εκατ. ευρώ του έξτρα φόρου της εφορίας στα συμβόλαια του ποδοσφαιρικού τμήματος. Αρα πρέπει να κάνουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να καλυφθεί το ποσό των 15 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι τα νούμερα. Οχι τα καραγκιοζιλίκια και τις μ@λ@κείες που διαρρέετε προς τα έξω και αναφέρομαι στην πλευρά Βαρδινογιάννη. Κανείς σας δεν είχε το θάρρος να με πάρει ένα τηλέφωνο και να με ρωτήσει τι ισχύει, παρά μόνο φροντίζει να τα βγάζει δεξιά και αριστερά στις εφημερίδες. Επί 90 μέρες διαβάζω για κακοδιαχείριση και ούτε εσείς αλλά ούτε το αφεντικό σας δεν μπήκε στον κόπο να διαψεύσει κάτι απ’ αυτά».
«Δεν μιλάμε πια με τον Γιάννη, έχουμε να μιλήσουμε από τότε που έφυγε ο Τεν Κάτε».
«Εγώ είπα αρχικά για τα 15 εκατ. ευρώ γιατί δεν θέλω να δεσμεύσω το νέο πρόεδρο. Το τι θα κάνει ο νέος πρόεδρος, όποιος κι αν είναι, είναι άλλη κουβέντα.

ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΔΗΣΗ!

Περισσότερες λεπτομέρειες

Ο Νικόλας Πατέρας κατά την έξοδό του από τα γραφεία της πράσινης ΠΑΕ δήλωσε αρχικά:
«Σήμερα είχαμε ένα διοικητικό συμβούλιο για τα οικονομικά θέματα τα οποία έπρεπε να συζητήσουμε. Αποφασίσαμε ομόφωνα και θετικά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Θα ορίσουμε μια εταιρεία συμβούλων η οποία μέσα στις επόμενες τριάντα μέρες θα μας δώσει το ποσό και την τιμή της αύξησης. Κατόπιν αυτού θα προχωρήσουμε τα διαδικαστικά και πιστεύουμε ότι η αύξηση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μάιου. Το μίνιμουμ το οποίο βλέπουμε είναι 15 εκ. ευρώ. Θα εξαρτηθεί μπορεί, να είναι και παραπάνω».
Σε ερώτηση αν είναι σύμφωνοι οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι να καλύψει ο καθένας το ποσοστό που του αναλογεί:
«Δεν το ξέρω αυτό. Αυτό που ξέρω είναι πως όσοι άνθρωποι εκπροσωπούνται στο συμβούλιο ήταν θετικοί. Άρα σημαίνει πως και ο κ. Βγενόπουλος και ο κ. Βαρδινογιάννης, γιατί όπως είδατε ο κ. Γιαννακόπουλος παρέστη ο ίδιος, οι εκπρόσωποι τους ήταν θετικοί στην ομόφωνη απόφαση για την αύξηση».

Βοτανικός
null
Αύριο Τρίτη, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη θα έχει συνάντηση με ανθρώπους της εταιρείας που έχει συσταθεί για το γήπεδο (ΓΗΠΕΛ), του Δήμου Αθηναίων, αλλά και της εταιρείας του Μπάμπη Βωβού, που σχεδιάζει την κατασκευή του εμπορικού κέντρου.

Η κα. Μπιρμπίλη θα ανακοινώσει στις εμπλεκόμενες πλευρές την απόφαση της κυβέρνησης για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης και τη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα χρειαστεί για να προχωρήσει αυτή, καθώς η προηγούμενη δεν βρίσκει σύμφωνη τη νέα πολιτική ηγεσία. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι προθέσεις της Πολιτείας για το εμπορικό κέντρο, καθώς η εταιρεία του κ. Βωβού έχει προειδοποιήσει πως θα διεκδικήσει αποζημιώσεις αν δεν ληφθούν αποφάσεις που θα εξυπηρετούν τη συνέχιση του έργου.

Αυτό που έκανα τονισμένο σημαίνει ότι η νέα πολιτική ηγεσία επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση του έργου εφ’ όλης της ύλης, αν με καταλαβαίνετε … 😈

Ταμπακιέρα.

Αν υποθέσουμε ότι συμφώνησαν ισομερή συνεισφορά στην ΑΜΚ ποσού 15 εκ. ευρώ, εγείρονται θέματα. Που αφορούν την αναγκαιότητα αποτίμησης της αξίας της εταιρίας. Σε απλά ελληνικά. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει το 54% των μετοχών, άρα του αναλογεί συνεισφορά 8.100.000 ευρώ, ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατέχει το 10%, άρα του αναλογεί συνεισφορά 1.500.000 κ.ο.κ. Αν ήταν διαφορετικό το ποσό της ΑΜΚ θα διέφερε απλώς τα αναλογούν ποσό. Επομένως η αποτίμηση είναι αχρείαστη.

Ένα άλλο θέμα είναι η παράσταση μέσω αντιπροσώπων των 2 μεγαλύτερων (σε ποσοστό) μετόχων. Σε μια τόσο ουσιώδη συνέλευση δεν στέλνεις αντιπρόσωπο, εκτός και είσαι βέβαιος ότι δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Ένα τρίτο θέμα είναι το γηπεδικό. Έναρξη των εργασιών, αλλάζει ριζικά την αξία παγίων της ΠΑΕ. Αν μάλιστα εγκριθεί η διπλή ανάπλαση, δηλαδή συμπεριληφθεί και το εμπορικό κέντρο, μεγάλο μέρος της αξίας του γηπέδου χρηματοδοτείται από αυτό. Άλλο ένα πολύ σοβαρό οικονομικό μέγεθος για κάθε μέτοχο.

Προσωρινά συμπεράσματα που προκύπτουν.

 1. Η αποτίμηση της αξίας της ΠΑΕ είναι μια μεθόδευση για χρονοκαθυστέρηση, μέχρι να καταλήξει το γηπεδικό και ενδεχομένως κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε. Π.χ. στο τέλος Μαΐου, θα είναι γνωστή η απευθείας πρόκριση ή όχι στους ομίλους του Champions League, άρα και τα 12-14 εκ. ευρώ που θα εισρεύσουν στα ταμεία.
 2. Δεν έχουν την πρόθεση όλοι οι μέτοχοι να συνεισφέρουν το ποσό που τους αναλογεί στην ΑΜΚ, επομένως θα αλλάξουν τα ποσοστά ιδιοκτησίας. Θέλουν λοιπόν επανεκτίμηση, οι μεν για να γνωρίζουν πόσο θα πληρώσουν κάθε μετοχή και οι δε πόσο θα πουλήσουν.

5 Σχόλια to “Πολυμετοχική συνέλευση και Βοτανικός”

 1. Μάγος Says:

  Κυρίε υπουργέ δεν ξέρω αν αποτελεί για σας ερωτηματικό η στάση του ραλλίστα ή αν σας γεννάει συνωμοτικά σενάρια εμένα πάντως τεράστια…

 2. Μάγος Says:

  Το σκέφτηκα πως μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος σκέψης του Τζιγγερ, αλλά σκέφτηκα πως θεωρείται δεδομένο το ότι οι άλλοι 2 κρατάνε τα απαραίτητα φύλλα. Θέλω να πω πως αμα ήθελε να κάνει μπλόφα δεν θα έλεγε έμμεσα για μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου( αν και ακούστηκε πως το είπε για 30,40 εκ.ευρω αν χρειαστεί), για να δει τις αντιδράσεις?, έτσι δεν θα καταλάβαινε αν όντως την έχουν την κέντα οι άλλοι 2?…

 3. 4minister Says:

  Ρε Μάγε, τι πληθυντικός είναι αυτός, στα καλά καθούμενα; Είπαμε for minister, δηλαδή εκκολαπτόμενος υπουργός, άνευ χαρτοφυλακίου δηλαδή! 😛

  Η μπλόφα, αν είναι τέτοια τελικά η κίνηση του Σωφέρ (να κρατάμε και μια πισινή), δεν απευθύνεται κυρίως στους υπόλοιπους μετόχους, αλλά περισσότερο στον κόσμο. Δείχνει ότι είναι large, κουβαρντάς ασούμε. Αγαπάω ομάδα και τα σκορπάω …. :mrgreen:

 4. Μάγος Says:

  Μιλώντας στο πλυθηντικό δείχνω την πίστη μου πως θα εξαφανιστεί το 4 και θα έρχομαι στο υπουργείο για Παναθηναικό καφέ…Κοινώς ο καφές του αργόσχολου!.

  Δεν ξέρω ρε συ, δεν θυμήθηκε λίγο αργά για να κάνει μια τέτοια κίνηση?. Δηλαδή όλοι αυτοί που κατεβήκαμε στο συλλαλητήριο τότε και όσοι κόψαν το γήπεδο εξαιτίας του θα τον περάσουν για κουβαρντα έτσι ξαφνικα?. Ο Γκόντζος και οι άλλοι 2000 που ήταν στην Λεωφόρο επι Πεσέιρο τον είχα ανέκαθεν για κουβαρντα οπότε δεν βλέπω σε ποιον μπορεί να αλλάξει την γνώμη. Βέβαια θα μου πείς ο Έλληνας έχει μνήμη χυρσόψαρου, και εδω δεν θα σου καταλογίσω άδικο…

  αντε καληνύχτα

 5. 4minister Says:

  Καφές του αργόσχολου! 😛

  Στο θέμα, μη κοιτάς εσύ που βολτάρεις στο ιντερνέτι και ενημερώνεσαι. Ξέρεις τι λάχανα κυκλοφορούν εκεί έξω; 😯

  Δεν το λέω από πλευράς νοημοσύνης, γιατί δεν είμαστε πιο έξυπνοι, αλλά κυρίως επειδή ο απληροφόρητος είναι κιοφτές! :mrgreen:


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: