Στατιστικά στο ποδόσφαιρο για το 2010

Το Ινστιτούτο Παρατήρησης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που ασχολείται με την έρευνα των δημογραφικών στοιχείων των ποδοσφαιριστών. Η έκθεση για το 2010 δημοσιεύθηκε και περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέρονται στοιχεία, από τα οποία μπορούν να εξαχθούν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα.

Ρόστερ

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα ρόστερ των ομάδων περιλαμβάνουν 24,5 παίκτες κατά μέσο όρο, από τους οποίος μόλις 5,2 είναι κάτω των 21 ετών, που σημαίνει μείωση της τάξεως του 21,4% σε σχέση με το 2009. Από το σύνολο των παικτών μόλις 5,7 προέρχονται από τις ακαδημίες της ομάδας, όπου παρατηρείται νέα μείωση της τάξεως του 23,4%. Ο μέσος όρος των ξένων παικτών σε κάθε ομάδα ανέρχεται σε 8,2 και είναι αυξημένος κατά 33,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ για το 2010 οι μεταγραφές ξένων παικτών παρουσίασαν αύξηση κατά 30,7%. Η μεταγραφική κίνηση των ομάδων ήταν αυξημένη κατά 37,8%, χωρίς όμως να υπάρχουν οικονομικά στοιχεία.

Οι αγγλικές ομάδες είναι εκείνες με τα μεγαλύτερα ρόστερ, καθώς κατά μ.ό. αυτά αποτελούνται από 27,4 παίκτες, ενώ τα μικρότερα τα έχουν οι ομάδες από την Ισλανδία με 22,5 παίκτες ανά ομάδα. Ήδη πολλές χώρες προσπαθούν να θεσπίσουν κανόνες για τη μείωση των ρόστερ των ομάδων, επιβάλλοντας περιορισμούς στον αριθμό των επαγγελματιών παικτών που μπορούν να δηλώσουν οι σύλλογοι.

Η ηλικία αυξάνεται

Οι ομάδες του κυπριακού πρωταθλήματος είναι εκείνες που έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας ποδοσφαιριστών με 27,3 έτη μέσο όρο, ενώ η Μίλαν κατέχει τα πρωτεία της κατηγορίας για τις ομάδες, με μέσο όρο ηλικίας των παικτών της στα 29,61 έτη. Στον αντίποδα η Όλιμπς Ρίγα διαθέτει το πιο νεανικό ρόστερ στην Ευρώπη με μέσο όρο ηλικίας 19,02 έτη, ενώ στα 23,11 έτη βρίσκεται ο μέσος όρος των ομάδων της Λετονίας, που βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας. Το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης με μέσο όρο ηλικίας 27,15 έτη.

Οι ξένοι παίκτες

Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι εκείνο στο οποίο αγωνίζονται οι περισσότεροι διεθνείς, με το ποσοστό να φτάνει στο εκπληκτικό 61,1%, το οποίο είναι και απόρροια των κανονισμών της Λίγκας σχετικά με την άδεια εργασίας των μη κοινοτικών ποδοσφαιριστών, καθώς ως γνωστόν είναι υποχρεωτικό να είναι διεθνείς. Μάλιστα, η ομάδα με τους περισσότερους διεθνείς ποδοσφαιριστές είναι η Τότεναμ με 22. Στη λίστα ακολουθούν Γερμανία και Ιταλία με 49,6% και 45,4% αντίστοιχα. Στον πάτο της λίστας βρίσκονται Ιρλανδία, Εσθονία και Κροατία με ποσοστά 2%, 8,1% και 8,6% αντίστοιχα.

Οι ξένοι παίκτες στην Ελλάδα

Ακόμη ένα στοιχείο για το ελληνικό πρωτάθλημα προέρχεται από το γεγονός ότι στη λίστα με τις μεταγραφές ξένων παικτών για το 2010 βρισκόμαστε στη δεύτερη θέση, καθώς αποκτήθηκαν 7,1 ξένοι παίκτες ανά ομάδα. Μας περνάει μόνο η Κύπρος με 9,1 παίκτες, ενώ ακριβώς πίσω μας είναι η Πορτογαλία με 7. Στις τελευταίες θέσεις ενδιαφέρον προκαλεί η παρουσία της Γαλλίας στην προτελευταία θέση με 2,1 παίκτες, ενώ την τριάδα συμπληρώνουν οι Ισλανδία με 2 και η Ιρλανδία με 2,2.

Οι ξένοι παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα φτάσουν σε ποσοστό 55,8% στο σύνολο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, ένα νούμερο σίγουρα ανησυχητικό και με δεδομένο ότι ο μέσος όρος στα πρωταθλήματα που εξετάζονται κυμαίνεται στο 33,6%. Μεγαλύτερο αντίστοιχο μέσο όρο έχουν μόνο η Κύπρος με 72,3%, η Αγγλία με 58,4% και η Πορτογαλία με 56,4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μάλιστα, σε όλες τις περιπτώσεις πλην της Αγγλίας το ποσοστό αυτό έχει διογκωθεί σε μεγάλο βαθμό το 2009.

Στην Ελλάδα οι ξένοι παίκτες φτάνουν τους 227, ένας αριθμός που όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω μας κατατάσσει στην τέταρτη θέση ανάμεσα στα τριάντα πρωταθλήματα. Οι Αργεντίνοι είναι οι περισσότεροι, καθώς φτάνουν τους 29, οι Βραζιλιάνοι φτάνουν τους 25, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Γάλλοι με 24.

Σημ. Η έρευνα είναι για το 2010 και όπως είναι φυσικό δεν περιλαμβάνει τις αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.

Πηγή: gazzeta.gr

Άλλα γραφικά.
Τυπική ευρωπαϊκή ομάδα (σύμφωνα με τη στατιστική)
Ποσότητα και ηλικία παικτών (πρώτες και τελευταίες χώρες)
Παίκτες από τις ακαδημίες και το εξωτερικό (πρώτες και τελευταίες χώρες)

Αναρτήθηκε στις Μπάλα ξώραφη. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: