Μέτοχοι Παναθηναϊκού

πολυμετοχικόςΚαλό είναι να γίνει μια ιστορική αναδρομή με τα στοιχεία που διακρίνουν τους κύριους μετόχους της Πράσινης ΠΑΕ, για να φρεσκάρουμε όλοι την πρόσφατη ιστορία του καθενός.

Γιάννης Βαρδινογιάννης. Ανέλαβε τα ηνία της ομάδας το 2000, διαδεχόμενος το θείο του Γιώργο, τον Καπετάνιο. Πέρυσι το καλοκαίρι (2010) με την πρόθεση αγοράς της ΠΑΕ, τον άκουσα ζωντανό για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο. Διαπίστωσα δυσχέρεια διατύπωσης λόγου. Ίσως ήταν φορτισμένος, ίσως είναι κάτι μόνιμο. null

 1. Επί προεδρίας του διατήρησε την πολιτική φτηνά και νοικοκυρεμένα. Έφερε πολλούς παίκτες παγκοσμίως άγνωστους, με αποτέλεσμα να περάσουν και να μην ακουμπήσουν. Το χειρότερο όμως είναι ότι κάθε χρονιά είχαμε τόσες αναχωρήσεις και αφίξεις που κανείς δεν θυμάται έστω και τα μισά ονόματα όσων ήρθαν. Θυμάται κανείς τον Νόρντιν Βόουτερ που ήρθε το καλοκαίρι του 2004, ή τον Ρικάρντο Μπόβιο που ήρθε τον Αύγουστο του 2006; Όποιος το θυμάται να σηκώσει το χέρι! 😛
 2. Άνοιξε το 2008 την ΠΑΕ, βάζοντας μέσα την ΠΕΚ και την οικογένεια Γιαννακόπουλου, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στην ομάδα 62.580.000 ευρώ, με παραχώρηση μετοχών της Οικογένειας.
 3. Επέλεξε τον Πατέρα για πρόεδρο της νέας εποχής και τον Αντωνίου σαν τεχνικό διευθυντή. Ειδικά για τον 2ο η αποτυχία της επιλογής είναι αναμφισβήτητη.
 4. Ακόμα και για τη μεταγραφή του Σισσέ στύλωσε τα πόδια και χρειάστηκε να δεχτεί έμμεσο εκβιασμό για να πει το ναι.
 5. Έχει υποσχεθεί εδώ και μήνες να επιστρέψει τα αδιάθετα 6 εκ. ευρώ που κρατά στα ταμεία της η ΓΗΠΕΛ, αλλά δεν προκύπτει ότι έχει προθέσεις να το κάνει.
 6. Έχει δημιουργήσει μια δέσμη συνδεδεμένων εταιριών, όπως η Παιανία και η ΓΗΠΕΛ, που απορροφούν σημαντικό ποσό σε ευρώ κάθε χρόνο από τη μητρική ΠΑΕ. Κατά πάσα πιθανότητα κάτι πάνω από 5 εκ. ευρώ το χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού κόστους των ετησίων συμβολαίων των ποδοσφαιριστών της ομάδας! 😯

Αντρέας Βγενόπουλος.

 1. Ήταν ο ιδρυτής και επικεφαλής της ΠΕΚ, ο άνθρωπος που ηγήθηκε στο κίνημα που πέτυχε να «ξεκλειδωθεί» ο Παναθηναϊκός και να γίνει Πολυμετοχικός.
 2. Έχει βάλει μέχρι τώρα 21.800.000 ευρώ και κέρδισε μια αξιοζήλευτη δημοφιλία.
 3. Υποσχέθηκε να κάνουμε τον Αμπράμοβιτς να σκάσει απ’ το κακό του αφού θα φέρναμε 3 Πιζάρο. Ο Αμπράμοβιτς είναι θέμα αν έξυσε έστω τα καμπανέλια του και οι 3 Πιζάρο που έγιναν 2, ο εξής ένας, ο κανένας, σκέπτονται να έρθουν φέτος το καλοκαίρι στη Κρήτη. Εκεί εκτός από σένιες παραλίες μπορείς να ντερλικώσεις κάνα οφτό ή κοχλιούς μπουμπουριστούς. Ντελικατέσεν λέμε!
 4. Δεν αγόρασε το το καλοκαίρι του 2010το ποσοστό που «χάριζε» ο Τζίγκερ γιατί δεν τα βρήκαν στην τιμή. Ο Βγενόπουλος ήθελε να αποτιμηθεί στην καθαρή θέση της εταιρίας και ο μεγαλομέτοχος στα 120 εκ. Το δίκιο το έχει ο 1ος, αυτό ισχύει στις αγοραπωλησίες παντού, η καθαρή θέση, στην οποία προστίθεται αέρας για το brabd name της επιχείρησης. Η πληροφόρησή μου είναι πως οι επενδυτές δεν είναι Άραβες αλλά Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου.
 5. Η πιθανές προθέσεις του, αφού το «συνοικέσιο» δεν προχώρησε ώστε να τις δούμε, ίσως ήταν να αγοράσει την ομάδα, όλο το πακέτο όχι μέρος, και αφού κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις, να την πουλήσει σε κάποιο οίκο (μάλλον του εξωτερικού) σε ανώτερη τιμή ώστε να βγάλει κέρδος.

Νικόλας Πατέρας.

 1. Ήρθε στην ομάδα μαζί με την ΠΕΚ και η επιλογή του για τη θέση του προέδρου ήταν του ίδιου του Τζίγκερ, που είχε βαρεθεί να ακούει το «άμα δεν μπορείς, γίνε κομμωτής».
 2. Έχει βάλει μέχρι τώρα 9.760.674 ευρώ (+1 εκ. ευρώ πριμ τίτλου).
 3. Επέλεξε τον Τεν Κάτε για προπονητή, τον απέλυσε το Δεκέμβρη του 2009, φέρνοντας στη θέση του τον, εντελώς ανεπαρκή όπως αποδείχτηκε, Νίκο Νιόπλια.
 4. Έκανε μεγάλο τσαφ με την περίπτωση του Λόρενς Έμπεν που δεν κατάφερε να τον κρατήσει, αν και μπορεί ο κύριος υπαίτιος να είναι άλλος, ο … τσιφούτης.
 5. Είναι φίλος με τον Μαρινάκη και με τον εκδότη του Γαύρου, Αντώνη Πίκουλα. Ωραίες παρέες … null Θυμίζω την ιστορική του ατάκα «είναι τυχερό το ελληνικό ποδόσφαιρο που έχει εμένα και τον Βαγγέλη». Είμαστε τυχεροί και εμείς που ζήσαμε την πλήρη δικαίωση της φράσης. Διδαχθήκαμε ήθος, όπως είπε και ο Βαγγέλης. null
 6. Προσπάθησε να αλλοτριώσει, κατ’ άλλους γαυροποιήσει, τη Θύρα 13, που με το κάλυμμα των αντιστασιακών, έκαναν διάφορες ομορφιές, που δεν συνάδουν με την άποψη που έχει ο φίλαθλος του Παναθηναϊκού για το πως φέρονται οι υποστηρικτές της ομάδας.

Παύλος Γιαννακόπουλος.

 1. Ο θεός, από το «Παύλο θεέ πάρε την ΠΑΕ». Ακόμα όμως και οι «θεοί» φθείρονται και ο Παυλάρας, γεννημένος το 1933 είναι αισίως 78 ετών. Με 2-3 εγχειρήσεις καρδιάς και συχνά προβλήματα υγείας.
 2. Η πρόθεση της οικογένειας είναι να πάρουν όλο το πακέτο, κάτι που είχε δηλώσει ο Θανάσης (σίφουνας) μετά την έξοδό του από το Δ.Σ. της 24ης Δεκέμβρη 2010.
 3. Είναι αναμφισβήτητα οι πλέον επιτυχημένοι Έλληνες παράγοντες επαγγελματικής ομάδας. Όχι τόσο για τα 5 ευρωπαϊκά αστέρια, αλλά για τον τρόπο που λειτουργεί τόσα χρόνια η ομάδα, σε πρότυπα υψηλού επιπέδου.
 4. Η ηλικία και των δυό είναι ένα σοβαρό θέμα, μια και η διάδοχη κατάσταση, Δημήτρης Γιαννακόπουλος ο γιος του Παύλου, δεν δείχνει να έχει το ανάλογο επίπεδο. Ειδικά αυτή η μπούκα του σε αθλητική ιστοσελίδα πριν 2-3 βδομάδες θα αποτελεί, μέχρι να ξεχαστεί, μαύρη σελίδα στις πράξεις του.

Υ.Γ. 1: Η οικογένεια Βαρδινογιάννη φέρει το brand name της από παλιά, τότε που ο μακαρίτης ο Θόδωρος, που ήξερε καντάρια από παραγοντισμό, έκανε μάγκες τους υπόλοιπους. Μετά το θάνατό του, το Σεπτέμβρη του 1996 δεν υπήρξε διάδοχος. Παρεμπιπτόντως ο θάνατός του προηγήθηκε ένα χρόνο από το 1ο πρωτάθλημα του Λιμανιού. Τυχαίο; Δε νομίζω …

Υ.Γ. 2: Παρότι αναγκάστηκα να παραλείψω διάφορα, μικρότερης για μένα αξίας, στοιχεία, το θέμα μου βγήκε σεντόνι διπλόφαρδο. Ζητώ την κατανόησή σας. Μπορεί φυσικά όποιος θέλει να συμπληρώσει ότι θεωρεί ότι αξίζει να αναφερθεί.

Αναρτήθηκε στις Οικο-Νομικά. Ετικέτες: . 5 Σχόλια »

5 Σχόλια to “Μέτοχοι Παναθηναϊκού”

 1. michaelsen Says:

  μια παρατήρηση μονο.
  οι συνδεδεμενες εταιριες (πλην παιανιας) αγοραστηκαν απο την ΠΑΕ με τα λεφτα που μπηκαν το 2008. δηλαδη οι μετοχοι στην ΠΑΕ ειναι μετοχοι με τα ποσοστα τους και σε αυτές πλεον.
  η λεπτομερεια ειναι οτι κοστισε η ΓΗΠΕΛ 10.000.000

  • 4minister Says:

   Η ΓΗΠΕΛ πήρε από τα ταμεία της ΠΑΕ διευκόλυνση 10 εκ. όπως λες και ξόδεψε τα 4, επομένως οφείλει να επιστρέψει τα 6 εκ. αυτό λέω.

   Όσο για το άλλο, ότι είναι όλοι οι μέτοχοι συμμέτοχοι και στη ΓΗΠΕΛ, το ακούω από σένα για πρώτη φορά. Εμπιστεύομαι και θα προσπαθήσω να το ψάξω. Ποιες άλλες είναι οι συνδεδεμένες με όλους συμμέτοχους; Αυτή η Green Team τι ακριβώς πραγματεύεται;

 2. michaelsen Says:

  η greenteam εξαγοραστηκε το 2008 απο την ΠΑΕ με τον ιδιο τροπο με την ΓΗΠΕΛ.
  για το ακριβες τιμημα θα σου γραψω αργοτερα το βραδυ, μετα το μπασκετ 🙂

  η λεπτομερεια ειναι οτι η greenteam ήταν μια εταιρια ζημιογονα (πώς γινεται αυτο δεν μπορω να το καταλαβω) με ιδια κεφαλαια ελαχιστα, που ειχαν δαπανηθει για την καλυψη οφειλων τα προηγουμενα χρονια και εισέρευσε ζεστο χρημα στα ταμεια.
  λεπτομερεια δευτερη οτι η greenteam απο το 2008 (θες λογω καλυτερης πολιτικης marketing, θες λογω του περισσοτερου κοσμου που μαζευτηκε γυρω απο την ομαδα) ειναι πλεον κερδοφορα εταιρια.

 3. 4minister Says:

  Περιμένω, μετά το μπάσκετ θα έχουμε να πούμε πολλά ευχάριστα. Πιστεύω ότι έχουμε την προτεραιότητα στη νίκη. 🙄

 4. michaelsen Says:

  προσπαθώντας να συνέλθω απο το συγκλονιστικο τέλος της superleague :(,
  επανέρχομαι:
  1) το 2008 η ΓΗΠΕΛ εξαγοραστηκε αντι του ποσού των 140.000 € και στην συνέχεια έγινε αυξηση μετοχικου κεφαλαίου κατά περίπου 9.600.000 €, δηλαδή κοντά στα 10 εκ. € που λέμε και παραπάνω.

  2) περίπου στο τέλος του 2008 εξαγοραστηκε και η greenteam αντι 700.000 €.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: