Φως στα στημένα

Από τη σημερινή εφημερίδα «Φίλαθλος», με την πένα του Αργύρη Παγαρτάνη.

Μόνιμη επωδός ακόμο και σε ελληνικά πρακτορεία όταν δεν επιβεβαιώνεται ένα σημείο που φαινόταν σίγουρο πριν αρχίσει το ματς είναι «το έστησαν τα μπούκια». Πόση αλήθεια και πόσο ψέμα μπορεί να βρίσκεται πίσω απ’ αυτή τη φράση; Δεν θα μάθουμε ποτέ, απλούστατα διότι δεν θα… ψάξουμε ποτέ. Ας ξεκινήσουμε από κάτι απλό, το οποίο θεωρείται αξίωμα, αν και μπορεί να μην ισχύει πάντα: Ο μπουκ δεν χρειάζεται να στήσει ματς για να κερδίσει. Σε βάθος χρόνου κερδίζει ούτως ή άλλως λόγω της γκανιότας, του ποσοστού δηλαδή που κρατάει για λογαριασμό του. Ελάχιστοι είναι αυτοί που παίκτες που καταφέρνουν να κερδίζουν τη γκανιότα και το απειροελάχιστο ποσοστό τους χάνεται στο κυκεώνα των δισεκατομμυρίων ευρώ που παίζονται από τη μάζα. Γι’ αυτό και κυρίως ο ασιάτης μπουκ ενδιαφέρεται να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες με γερό πορτοφόλι: Ξέρει ότι αν όλα εξελιχθούν καθαρα αργά ή, γρήγορα θα πάρει λεφτά. Και σκοπός του δεν είναι να… εξολοθρεύσει τον παίκτη, αλλά να του παίρνει ένα 2-3% από το τζίρο του. Οσο μεγαλύτερος ο τζίρος, λοιπόν. τόσο μεγαλύτερο και το κέρδος.

Ο μπουκ βέβαια κάνει τις πιο χοντρές του μπάζες όταν σπάνε δημοφιλή σημεία. Στον εναρκτήριο αγώνα του Κόπα Αμέρικα π.χ. μεταξύ Αργεντινής και Βολιβίας υπολογίζεται ότι παίχθηκαν παγκοσμίως πάνω από 2 δις ευρώ 😯 στη νίκη της Αργεντινής σε νόμιμους και παράνομους μπουκ. Το τελικό 1-1 σημαίνει ότι αυτό το τεράστιο ποσό άλλαξε χέρια και κατέληξε στις τσέπες αυτών που πρόσφεραν το στοίχημα δηλαδή των μπουκ. Δεν είναι μεγάλο το δέλεαρ για τον ίδιο τον μπουκ να «κανονίσει» μερικά τέτοια «σπασίματα» κάθε χρόνο; Τη σπγμή, μάλιστα, που ξέρει ότι ουδέποτε θα ελεγχθεί γι’ αυτό; Η καχυποψία γιγαντώνεται όταν βλέπουμε μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες να διαφημίζουν στη φανέλα τους μεγάλες εταιρείες στοιχημάτων, δηλαδή να εξαρτούν σε κάποιο βαθμό την οικονομική τους τύχη από τη ευημερία των εταιρειών μπουκ.

Οι περίφημες «λίστες» της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, στις οποίες βασίζονται οι έρευνες για τα στημένα ματς, παραδίδονται στις ποδοσφαιρικές αρχές απευθείας από στοιχεία των μπουκ. Και περιέχουν αγώνες στους οποίουο ο μπουκ χάνει. Δηλαδή γίνεται ένα μεγάλο ποντάρισμα σ’ έ­να περίεργο σημείο, το σημείο επιβεβαιώνεται κι αυτομάτως χτυπάει το καμπανάκι για να χαρακτηριστεί ο αγώνας ύποπτος διεφθαρμένος… Τι γίνεται, όμως με τους δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες αγώνες που συγκεντρώνουν τεράστια πονταρίσματα σε συγκεκριμένα «σίγουρα» σημεία, τα οποία δεν επιβεβαιώνονται ποτέ; Εκεί δεχόμαστε όπ σε όλους, μα όλους ανεξαιρέτως, ισχύει η… ομορφιά του ποδοσφαίρου και το… απρόβλεπτο του παιχνιδιού; Μα, εκεί ο μπουκ δεν είναι κορόιδο για να χτυπήσει καμπανάκι και να ξεκινήσει έρευνα, αφού αυτός… κέρδισε, η φορτωμένη επιλογή δεν επιβεβαιώθηκε.

Μια σωστή και εμπεριστατωμένη έρευνα, λοιπόν, για τους στημένους αγώνες θα έπρεπε να βάζει στο μικροσκόπιο όλους τους αγώνες που συγκεντρώνουν τεράστια χρηματικά ποσά, όχι μόνο αυτούς στους οποίους χάνει ο μπουκ. Διότι όσο στήσιμο είναι να «κανονίζεται» να λήξει ένα ματς 3-4 και να κονομήσουν κάποιοι. τόσο στήσιμο είναι και να «κανονίζεται» να μην λήξει ένα ματς άσος ή διπλό ώστε να κονομήσουν οι μπουκ…

Αναρτήθηκε στις Οικο-Νομικά. 1 Comment »

Ένα Σχόλιο to “Φως στα στημένα”


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: