Νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού φιλοδοξεί να βάλει τάξη στα κακώς κείμενα των γηπέδων, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανεξέλεγκτη οπαδική βία. Πολλές από τις διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου είναι σκληρές για τους κατ΄ επάγγελμα ή κατ΄ εξακολούθηση ταραξίες των γηπέδων, αλλά και για τις αθλητικές εταιρείες που συνεργάζονται μαζί τους (παρέχοντας εισιτήρια, διευκολύνσεις στις εκτός έδρας μετακινήσεις κτλ.) ή έστω τους ανέχονται. Επίσης, προβλέπεται αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπλεκομένους σε στήσιμο αγώνων, δωροδοκίες κτλ., καθώς και για το κακούργημα του ντόπινγκ.

Τα κυριότερα σημεία που αφορούν τους παρεκτρεπόμενους φιλάθλους (που λέει ο λόγος).

 1. Άρνηση υπαγωγής στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αποτελεί ποινικό αδίκημα και επιφέρει στους εκπροσώπους των αθλητικών εταιρειών ή των διοργανωτριών αρχών ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και πρόστιμο 500.000 ευρώ.
 2. Τα αθλητικά σωματεία και οι αθλητικές εταιρείες οφείλουν να μισθώνουν το μέσο μαζικής μεταφοράς που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν οι οπαδοί τους και να διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας για τη συνοδεία τους.
 3. Σε περίπτωση υποτροπής σοβαρών επεισοδίων ή αν κατά τη μετακίνηση βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικά, εύφλεκτες ύλες ή ναρκωτικά, η ποινή που επιβάλλεται στους κατέχοντες αυτά δεν εξαγοράζεται ούτε αναστέλλεται. Στον ιδιοκτήτη του μέσου μεταφοράς επιβάλλεται από τον οικείο περιφερειάρχη πρόστιμο από 50.000 ως 80.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες.
 4. Οι σύνδεσμοι οπαδών υποχρεούνται εντός 12 μηνών από τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ να μετατραπούν σε Λέσχες υπό την επίβλεψη της μητρικής αθλητικής εταιρείας και με νομιμοποίηση Πρωτοδικείου, διαφορετικά διαλύονται.
 5. Οι ΠΑΕ Α΄ και Β΄ Εθνικής και οι ΚΑΕ της Α1 μπάσκετ υποχρεούνται να προσλαμβάνουν πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Στα καθήκοντα των υπηρεσιών ασφαλείας περιλαμβάνεται το προβλεπόμενο από το άρθρο 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δικαίωμα να συλλαμβάνουν τους δράστες πράξεων βίας στις περιπτώσεις αυτόφωρων αδικημάτων.
 6. Με απόφαση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας είναι δυνατόν τα επαγγελματικά πρωταθλήματα να διοργανώνονται από την ίδια την αθλητική ομοσπονδία.
 7. Για τη συγχώνευση αθλητικών ανωνύμων εταιρειών απαιτείται η ρητή συναίνεση των ιδρυτικών αθλητικών σωματείων.
 8. Φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να αποκτήσουν μετοχές αθλητικών εταιρειών σε ποσοστό άνω του 15% υποχρεούνται να καταθέσουν δήλωση «πόθεν έσχες».
 9. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι υποχρεωτικές για τις αθλητικές ομοσπονδίες και τις διοργανώτριες αρχές.
 10. Στις αθλητικές εταιρείες που δεν εκτελούν οικειοθελώς τις αποφάσεις των Επιτροπών Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η εγγραφή ή μεταγραφή αθλητών.

Ολόκληρο το άρθρο, tovima.gr

Βάζω στοίχημα ότι μετά τη ψήφιση θα ακουστούν πολλαπλές κραυγές αγωνίας για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του του ποδοσφαίρου. Αλλά:

 1. Ο κύριος λόγος της αυριανής άφιξης αστραπή του Μισέλ Πλατινί είναι η συγκατάθεση της UEFA για το νομοσχέδιο.
 2. Όσο ποιο δυνατά φωνάξει κάποιος στο άμεσο μέλλον για το αυτοδιοίκητο, ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΕΙΝΑΙ!
Αναρτήθηκε στις Οικο-Νομικά. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: