Παραίτηση Γιώργου Σφυρή

Ο Γιώργος Σφυρής, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, είναι μέλος του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ και αργά χθες βράδυ παραιτήθηκε χαρακτηρίζοντας δικαιοδοτικό πραξικόπημα την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για τον Ηρακλή! Και τον Πειθαρχικό Κώδικα σε συνδυασμό με το Καταστατικό της Ε.Π.Ο., όχημα των εξωθεσμικών παραγόντων σε βάρος όλων όσων προτάσσουν τη συνείδηση, επιστημοσύνη και την ψυχή τους στην υπηρεσία της απονομής του δικαίου και διασφάλισης της διαφάνειας!

«Αναγκάζομαι να θέσω υπόψη της κρίσης σας την παραίτησή μου από τη θέση του Σύνεδρου του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, η οποία ερείδεται στο δικαιοδοτικό «πραξικόπημα», που όλες αυτές τις προηγούμενες ημέρες καλλιεργήθηκε, ακόμα και από επίσημους φορείς της Ε.Π.Ο. και που εν τέλει ολοκληρώθηκε με την Απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της 5ης/09/2011, η οποία έκρινε επί της αναρμοδιότητάς μας να επιλύουμε υπό το πρίσμα του άρθρου 41.Ζ.2.(α) του Καταστατικού της Ομοσπονδίας»

»όφειλε το δικάσαν Δικαστήριο, (Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ), να παραπέμψει την υπό κρίση διαφορά στο Δ.Σ. της Ε.Π.Ο., το οποίο έχει την κυριαρχική και αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφαίνεται επί αναλόγων θεμάτων δικαιοδοτικής σύγκρουσης, (άρθρο 55§1 του Καταστατικού της Ε.Π.Ο., κατά το οποίο: «Σε περίπτωση ασάφειας διατάξεων του παρόντος καταστατικού όπως και για θέματα που δεν προβλέπονται από αυτές, αποφασίζει το ΔΣ στα πλαίσια του ορθού και δικαίου», διάταξη που αποτελεί το νομικό θεμέλιο του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου). Δυστυχώς, μέχρι την ώρα που γράφω το εν λόγω κείμενο της παραίτησής μου, δεν έχει δημοσιευθεί το σκεπτικό της υπό κρίση Απόφασης, σε αντιδιαστολή με την πάγια τακτική του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, τουλάχιστον στις πρόσφατες σημαντικές του Αποφάσεις, να δημοσιεύει άμεσα και πλήρως, κατά το δυνατόν, τις όποιες Αποφάσεις του».

»Σε κάθε όμως περίπτωση, την ίδια χρονική περίοδο, κατακλυστήκαμε ως Δικαστήριο από σωρεία υπονομευτικών και υποτιμητικών σχολίων παραγόντων των αντιδίκων Π.Α.Ε., που διοχετεύτηκαν επώνυμα στον Τύπο, χωρίς η Ομοσπονδία να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προστασίας μας, ως ανώτατο δικαιοδοτικό της όργανο, αρμόδιο να απονέμει κυριαρχικά το αθλητικό δίκαιο. Με τον τρόπο αυτό, ο Πειθαρχικός Κώδικας σε συνδυασμό με το Καταστατικό της Ε.Π.Ο., αντί να αποτελεί τη Βίβλο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποτελεί το όχημα των εξωθεσμικών παραγόντων σε βάρος όλων όσων προτάσσουν τη συνείδηση, επιστημοσύνη και την ψυχή τους στην υπηρεσία της απονομής του δικαίου και διασφάλισης της διαφάνειας. Μια τέτοια όμως εξέλιξη αδυνατώ να ακολουθήσω ή να συνδράμω».

Ολόκληρο το κείμενο της παραίτησης.

από μένα στα παντελόνια που φοράει. Κύριε Σφυρή, εσείς στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο έχετε πάγια τακτική να δημοσιεύετε άμεσα το σκεπτικό κάθε απόφασης και αυτοί της Επιτροπής Εφέσεων – πάλι πάγια – να το δημοσιεύουν πέρα στα στάρια, στα κριθάρια, σε τρία τέρμινα. Είναι ζήτημα οπτικής. :mrgreen:

 1. Ψηλέ Σισσέ ο άλλος ο καλός έφυγε από τη χώρα. Μήπως είναι η δική σου ώρα σου να πάρεις μετεγγραφή στο Ουλάν Μπατόρ που πέφτει και μακριά;
 2. Αυτή η Επιτροπή Εφέσεων πόσο καιρό ακόμα θα προκαλεί το δημόσιο αίσθημα;

Ορισμένες διευκρινήσεις.

Το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο ήταν άγνωστο σε πολλούς ότι υπήρχε, ακόμα και σε αθλητικογράφους που με θάρρος και προς τιμή τους παραδέχτηκαν. Και σε μένα εννοείται. Το μάθαμε όταν το έμαθε ο Ηρακλής, ρωτώντας την ΕΠΟ αν υπάρχει ανώτερο δικαστήριο από την Επιτροπή Εφέσεων να απευθυνθεί για την υπόθεσή του και τον συμβούλευσε να απευθυνθεί εκεί. Είναι ο Αθλητικός Άρειος Πάγος δηλαδή. Όπως και ο αντίστοιχος πολιτικός, δεν δικάζει τις υποθέσεις επί της ουσίας, παρά μόνο εξετάζει αν τα κατώτερα σε βαθμίδα Δικαστήρια ακολούθησαν τα δέοντα, όπως ορίζονται από τις δικονομικές διατάξεις. Βρήκε λοιπόν αποκλίσεις από τις διατάξεις και επανέφερε την υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων, για να δικάσει αυτή τη φορά χωρίς αποκλίσεις.

Έρχεται λοιπόν το Εφετείο και κρίνει αναρμόδιο τον Άρειο Πάγο! Και αυτοί του Εφετείου είναι ακόμα στη θέση τους! Και υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι οι εξαγγελίες της Πολιτείας για κάθαρση ισχύουν!

Δεν υπάρχει εδώ θέμα παραβίασης του αυτοδιοίκητου. Η ΕΠΟ δεν διαθέτει δικαστές, όταν θέλει να στελεχώσει τις επιτροπές της απευθύνεται στην Πολιτεία. Εκείνη, ανάλογα με το πόσοι και με ποια ειδικότητα ζητούνται ορίζει ονομαστικά ποιοι αναλαμβάνουν να καλύψουν τις θέσεις. Και διατηρεί αναφαίρετα το δικαίωμα να αντικαταστήσει όποιον θέλει, αν κρίνει ότι τον χρειάζεται κάπου αλλού ή για όποιους άλλους λόγους. Να δω τώρα που βρέθηκε ένας μη ευνουχισμένος άντρας και παραιτήθηκε, πως θα προσπαθήσουν να πείσουν για καθαρά χέρια.
_____________________

Οι φίλαθλοι του Ηρακλή έχασαν τη συμπάθειά μου όταν έτειναν το χέρι στον Ψωμιάδη. Ο Γηραιός, ο αρχαιότερος σύλλογος της Ελλάδας, δεν αξίζει να έχει τόσο ανεπαρκούς ηθικής φιλάθλους. Αν ζούσαν οι ιδρυτές του συλλόγου νομίζω θα έψαχναν μαύρο χιόνι να κρυφτούν.

Άλλο όμως αυτό και άλλο η τιμωρία τους. Βάσει του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, ΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΑ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝ σε περίπτωση ενοχής, συγκεκριμένα στο Άρθρο 20 περί πλαστογραφίας, αναφέρεται:

Οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο (σημ. ΠΑΕ) αποδειχθεί ότι υπέχει ευθύνη σε πλαστογράφηση ενός εγγράφου ή παραποίηση πρωτότυπου εγγράφου ή χρήση ενός παραποιημένου εγγράφου σε σχέση με ποδοσφαιρικές δραστηριότητες προκειμένου να παραποιήσει έννομες νομικές σχέσεις θα τιμωρείται με χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ έως εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.

Δεν προβλέπει ο Κώδικας ποινή υποβιβασμού, καθαρά και ξάστερα!

Μετά απ’ όλα τούτα δεν έχουν βάση οι υποψίες των Ηρακλειδών ότι εφευρέθηκαν ποινές για να παραμείνει στη Σουπερλίγκα ο Αστέρας Τρίπολης; Με το χέρι στην καρδιά απαντήστε στον εαυτό σας.

Αναρτήθηκε στις Οικο-Νομικά. Ετικέτες: . 4 Σχόλια »

4 Σχόλια to “Παραίτηση Γιώργου Σφυρή”

 1. Kanthar0s Says:

  Το θέμα δεν είναι ότι υποβαβιβάστηκε για τρίτη φορά μέσα σε λίγο καιρό. Το πραγματικό σόου εντοπίζεται στη διαδικασία και στη κλιμάκωση αυτής. Πραγματικό μπάχαλο. Η μία επιτροπή ακυρώνει την άλλη. Αποφάσεις προερχόμενες από δικαστήρια με πλήρη δικαιοδοσία να ανατρέπονται από φορείς μικρότερων αρμοδιοτήτων.

 2. the bgt Says:

  Δεν υπαρχει καποια ανωτερη αρχη που να ελεγχει τη νομιμοτητα των αποφασεων της ΕΠΟ? Εχει το αυτοδιοικητο αλλα οι αποφασεις της επηρεαζουν τη λειτουργια ανωνυμων εταιρειων, του ΟΠΑΠ, του στοιχηματος κοκ..

 3. 4minister Says:

  Απάντησα και στους δυό στο αρχικό κείμενο γιατί θεωρώ ότι τα θέματα που θίξατε είναι σημαντικά και καλύτερα να τα διαβάσουν και αυτοί που δεν διαβάζουν τα σχόλια. Κακώς δεν τα διαβάζουν, γιατί για μένα η ποιότητα σχολίων είναι σημαντικό στοιχείο που θα με τραβήξει σε ένα blog.

 4. squarelogic Says:

  θα τους βάλουμε να τα αντιγράψουν 100 φορές υπουργάρα μου!
  😛


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: