Στης Πανάθας την ποδιά σφάζονται παλληκάρια


Το απομεσήμερο χθες μάθαμε ότι μετά τον Βγενόπουλο και τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, ξένη εταιρεία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν εταιρεία που σχετίζεται με τη Μάντσεστερ Σίτι! Όμως καμιά σχέση δεν φαίνεται να έχει ο Σεΐχης του Αμπου Ντάμπι, Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Νεϊάμ, τωρινός ιδιοκτήτης της Σίτυ. Απλά η εταιρία είναι – λαϊκά – μεσιτική, με ειδικότητα και στις συγκεκριμένες αγοραπωλησίες. Ή, αν θέλετε διαφορετικά, σύμβουλοι επενδύσεων με καθετοποιημένη παρέμβαση, δεν περιορίζονται δηλαδή στις συμβουλές αλλά παίρνουν μέρος στην διαδικασία μέχρι την τελική έκβαση, τις τζίφρες στα κοντράτα.

Η εν λόγω πρόταση δεν έχει, εκ πρώτης όψεως, καμιά σχέση με την περίπτωση Τσάκα. Αντίθετα φαίνεται να έχει σχέση με όσα είχε δημοσιεύσει προ 2-3 εβδομάδων ο Αντώνης Καρπετόπουλος, περί συναντήσεων ανθρώπων του Παναθηναϊκού με Άραβες (εκπροσώπους τους) στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Επίσης έχει, πάντα εκ πρώτης όψεως, το κατάλληλο υπόβαθρο να είναι σοβαρή πρόταση.

Άσχετα με τον χιουμοριστικό τίτλο, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Ο Βγενόπουλος, μετά και τις τελευταίες του ανακοινώσεις, δείχνει ότι ψάχνει τρόπο εξόδου από την επερχόμενη Α.Μ.Κ. Όλες αυτές οι προφάσεις εν αμαρτίαις δείχνουν ότι δεν είναι διαθέσιμο το απαιτούμενο «μαρούλι» για επένδυση και με αστήρικτες δικαιολογίες στρώνει μόνος του χαλί εξόδου. Γνωρίζει ωστόσο ότι ο νέος ενδεχόμενος επενδυτής κατά πάσα πιθανότητα επιθυμεί, για να μην πω θεωρεί απαραίτητο, να αποκτήσει τουλάχιστον το 70% και μία μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου (όπως έχει δημοσιευτεί ότι ορίζεται η Αυξημένη απαρτία στο καταστατικό της Π.Α.Ε. – νομικές λεπτομέρειες στο 2ο μέρος του θέματος).

Ο Βγενόπουλος διαθέτει το 10,86%, που το πλήρωσε περίπου 22 εκ. ευρώ. Μαζί με το 10% του ερασιτέχνη που, βάσει του νόμου, δεν μεταβιβάζεται, τα 5,3% που κατέχει ο Πατέρας και τα 4,83% των Ξυλά-Πολέμη-Νίκα, φτάνουν το 30,99%, ποσοστό επαρκές για το blocking minority. Σαν καλός διαπραγματευτής που είναι ο Βγενόπουλος, γνωρίζει ότι ήρθε η ώρα να βγάλει κέρδος από κείνα τα 22 που έδωσε κάποτε. Και κάτι ανάλογο για τα 11 παρά κάτι που έβαλε ο Πατέρας και τα 8,9 των Ξυλά-Πολέμη-Νίκα. 😉 Δέστε εδώ τα ποσοστά των μετοχών για να μπορείτε να υπολογίσετε ποιοι συνδυασμοί επαρκούν για το blocking minority.

Επομένως ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τον νέο επενδυτή (για συντομία δεχόμαστε ότι υπάρχει πραγματικό και σοβαρό ενδιαφέρον). Είναι απίθανο να προβεί σε τέτοιου μεγέθους επένδυση και να αφήσει ελεύθερο το ενδεχόμενο στο μέλλον να του μπλοκάρουν τις αποφάσεις.

Επίσης μια αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεών του θα δείξει αναγκαστικά και ο Ενιαίος Φορέας, που τόσο έχει κατηγορηθεί σαν φερέφωνο του Βγενόπουλου. Τώρα όσο και να θελήσει να κρυφτεί θα μάθουμε την αλήθεια, θέλει δεν θέλει. Ή θα ξεσκεπαστεί ή θα ξεσκεπάσει (τους δηλητηριογράφους).

Όσο για την τρίτη περίπτωση του Σαουδάραβα που «εκπροσωπεί» ο Βλάσσης Τσάκας, οι τακτικοί επισκέπτες γνωρίζουν πως 2 μόλις ώρες μετά την πρώτη ανακοίνωση, δήλωσα ξεκάθαρα πως δεν θεωρώ την περίπτωση άξια ενασχόλησης. Τίποτε δεν έχει αλλάξει μέχρι τώρα, ούτε πρόκειται να αλλάξει όσο εξακολουθεί να κάνει σχετικές δηλώσεις ο εκπρόσωπος. Η περίπτωση θα σοβαρέψει αν ο ίδιος ο Άραβας, ΕΠΙΣΗΜΑ (να αποδεικνύεται δηλαδή), τον αποσύρει από την υπόθεση και αναθέσει τη συνέχεια σε κάποιον άλλο. Που να διαθέτει τα εχέγγυα ότι αξίζει να τον εμπιστευτεί κάποιος που προτίθεται να επενδύσει τόσο μεγάλα ποσά. Κάποιοι νόμοι της αγοράς είναι απαραβίαστοι.

Στερνό 1. Blocking minority είναι η μειονότητα που απαιτείται για να εμποδίσει ορισμένες αποφάσεις της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Η blocking minority αντιπροσωπεύει το 1/4 ή το 1/3 των μετοχών συν μία μετοχή, ανάλογα με τη χώρα και τη νομική μορφή της επιχείρησης. Για τον Παναθηναϊκό έχει δημοσιευτεί στα Μέσα κατά καιρούς ότι είναι το 30% και μία μετοχή.

Στερνό 2. Ολοζούπητο, με πατητή, οδεύει το Αστέρι του Μοριά για τη Β’ Εθνική (δεν μου αρέσουν αυτά τα εισαγόμενα ονόματα που είναι ντιρεκτίβες της ξένης μπουρζουαζίας ασούμε 😛 ). Ο λόγος, έδωκε σου λέει, ο Αθλητικός Εισαγγελέας όχι ένας τυχαίος, μια πεντακοσαρού στο Μπέο για να χάσει ο Βόλος το ματσάκι του 2ου γύρου, για την ιστορία έληξε 2-1 υπέρ Αστέρα. Τσάμπα φαίνεται – μέχρι την επίσημη έκδοση της απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας – να πηγαίνουν οι κόποι του Μποροβήλου να κρατήσει a la playa την ομάδα του στη Σουπερτέτοια. Τσάμπα και το σφόλι που φάγανε η Γριές, μια κατάπτυστη (αφού αντίκειται στου κείμενους νόμους, το γιατί εδώ στο κάτω μέρος) απόφαση που θα στοιχειώνει για καιρό την «αντικειμενικότητα» της Ε.Π.Ο. και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Για την ιστορία ο Μποροβήλος ήταν ο διαιτητής του περίφημου πολεμικού έπους της Ριζούπολης, το ιστορικό έτος 2003.

Σημ. Ο χειριστής των διαπραγματεύσεων της εταιρίας Arboris Capital, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «η εταιρία είναι ένα fund που διαχειρίζεται κεφάλαια top οικογενειών και ένα από τα επιτεύγματά της ήταν το deal με τη Μάντσεστερ Σίτι του Σεΐχη Μανσούρ. Ασχολείται με διάφορα, τραπεζικά, ενέργεια και πετρέλαια».

Για τον εαυτό του ο Γιώργος Γεωργίου είπε ότι «δεν είμαι Κύπριος, είμαι Έλληνας με καταγωγή από την Ξάνθη, είμαι επιχειρηματίας και ασχολούμαι με το χώρο της ανακύκλωσης».

Επίσης ξεκαθάρισε πως δεν έκανε οικονομική πρόταση, αλλά ότι ανακοίνωσε τη δυνατότητα της Arboris Capital να βρει ολοκληρωμένη πρόταση για αγορά των μετοχών της ΠΑΕ, κατασκευή γηπέδου και προπονητικού κέντρου. Συγκεκριμένα, «εάν δοθεί η εντολή (σημ. από τον Παναθηναϊκό) στην Arboris Capital, θα έρθει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει το 100% των μετοχών, δηλαδή το 90% αφού το υπόλοιπο ανήκει στον Ερασιτέχνη. Σέβομαι κι εκτιμώ τους υπόλοιπους μετόχους, αλλά ας αφήσουμε να γίνει το Δ.Σ, να δούμε και τι θέση θα πάρουν και μετά βλέπουμε».

Περισσότερα.

Αυτό που δεν είπε, και καλά έκανε γιατί αντίκειται στη δεοντολογία της αγοράς, είναι ότι η Arboris Capital έχει έτοιμο τον υποψήφιο επενδυτή, μόνο που το όνομά του μάλλον θα το μάθουμε όταν έχει ήδη ολοκληρωθεί το deal. Εμείς, το κοινό, γιατί κάποιοι άλλοι ήδη το γνωρίζουν. 🙄

Αναρτήθηκε στις Οικο-Νομικά. Ετικέτες: , . 8 Σχόλια »

8 Σχόλια to “Στης Πανάθας την ποδιά σφάζονται παλληκάρια”

 1. Kanthar0s Says:

  Εδώ που έχουμε φτάσει δηλώνω ότι ο Τσάκας φαίνεται πιο αξιόπιστος από τον Βγενό. Ένας Βγενό που προσπάθησε να τα φέρει τούμπα και μάλλον έφαγε το κεφάλι του. Συμφωνώ ότι ψάχνει τρόπους απεμπλοκής. Όσο για τον Πρίγκιπα επιμένω στη τήρηση πισινής. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι αν κάποιος ήξερε ότι πρόκειται για μούφα θα έσπευδε να το δηλώσει. Δεν έχει κανένα νόημα να συντηρείς ένα παραμύθι. Εκτός αν δεν αγαπάς την ομάδα και δεν σέβεσαι τον κόσμο. Τότε πάω πάσο.

  Για την άλλη πρόταση δεν ξέρω τι γίνεται. Δεν έχω ιδέα κι ως εκ τούτου δεν δύναμαι να προβώ σε οποιαδήποτε εκτίμηση.

  Για τον Αστέρα Τρίπολης δεν νομίζω ότι θα λείψει σε κανέναν -ίσως στον Μαρινάκη. Αν τελικώς πέσει. Δεν έχω εμπιστοσύνη στην αθλητική δικαιοσύνη. Θα κάνει έφεση και ένας Θεός ξέρει τι μπορεί να γίνει. Όσο για τον Ηρακλή μια χαρά του ήρθε που έπεσε Δ’. Είναι μαλακία που μηδενίζονται τα χρέη, αλλά αφού επικρατεί αυτό το σύστημα του ήρθε κουτί. Κανονικά θα έπρεπε μόλις ξαναγίνεις ΠΑΕ να εμφανιστούν τα χρέη ή ακόμα καλύτερα για να ξαναγίνεις ΠΑΕ να πρέπει να ξεχρεώσεις.

  Πάω για ύπνο. Καληνύχτες.

  • 4minister Says:

   Όπως ξανάπα, παίζουν ένα πολιτικό παιχνίδι. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι η εκδοχή που δεν αφήνει κενά.

   Καλά το λες, η Δευτεροβάθμια που έχει δείξει ήθος, συνέπεια κ.λ.π. μπορεί να επαναφέρει τον Αστέρα στη Σουπερλίγδα.

 2. michaelsen Says:

  πάντως εγώ ακόμα δεν κατάλαβα, εάν ο βγενόπουλος έψαχνε τρόπο απεμπλοκής, απ’ όλη την ιστορία γιατί έκανε πάλι την εμφάνισή του;
  δεν νομίζω να άκουγε πολλά περισσότερα από αυτά που άκουγε εάν καθόταν στα αυγά του.
  ποτέ δεν τόν κατάλαβα αυτόν τον άνθρωπο.
  εγώ δεν περιμένα καν να έδινε συνέντευξη τύπου.

  κατά τα άλλη η ιστορία με τον πρίγκηπα του τσάκα εξακολουθεί να μάς προσφέρει άφθονο γέλιο. το νέο επεισόδιο είναι ότι η προσφορά δεν έχει την υπογραφή του «πρίγκηπα». είδε και αποείδε ο άνθρωπος με τόσα που τού έσουρναν για τις διαφορετικές υπογραφές και είπε να πρωτοτυπήσει αυτή την φορά και να μην βάλει καθόλου υπογραφή.

  • 4minister Says:

   Κανείς απ’ αυτούς δεν υπολογίζει το κράξιμο όταν το ταμείο έχει θετικό πρόσημο. Εξάλλου ο κόσμος ξεχνά με ταχύτητα φωτός.

   Ο Τσακατσούκας είναι η τρανή απόδειξη πόσο χαμηλά βρισκόμαστε σαν έθνος από πλευράς παιδείας και γνώσεων. Άσε που λειτουργούμε σαν επαίτες που περιμένουν ένα Μεσσία να τους σώσει. Υπέρτατη ξεφτίλα.

 3. squarelogic Says:

  Τι ιλαροτραγωδία και αυτή…
  Ο βγενό δεν περίμενε καν να…πιούμε καφέ και ανακοίνωσε αξημέρωτα την…αποτυχία της πρωτοβουλίας του
  (μια και ο Τζίγγερ δεν παρείχε τις εγγυήσεις που ζητούσε περί της αμαρτωλής ΓΗΠΕΛ),και στο καπάκι,ο Τζίγγερ που μέχρι τώρα θεωρούσε φερέγγυο τον άφαντο Σουλτάν,ξαφνικά,ζητά αυτός εγγυήσεις…
  Δεν ξέρω αν αδυνατώ να συλλάβω το εύρος της τζιγγερικής ιδιοφυίας,νομίζω όμως οτι αν ο επενδυτής του Τσάκα αποδειχθεί όντως μούφα,ο πανύβλαξ γόνος θα βρεθεί ακριβώς στο σημείο που ήταν και πριν την ανακοίνωση της αποχώρησης και αδρανοποίησης του:με μια ομάδα που χρειάζεται επειγόντως λεφτά,που κάθε μέρα μένει πίσω σε σχεση με τον βασικό της αντίπαλο,και με 1,5 εκατομυριάκι πολύ τσαντισμένους οπαδούς!
  Bingo!

  • 4minister Says:

   Το σίγουρο είναι ότι ο Σωφέρ αποχωρεί. Έστω και αν κάποιος άλλος από την οικογένεια αναλάβει …

   • squarelogic Says:

    Aμήν και πότε…αλλά ξέρεις κάτι θετικά ή απλώς ψυχανεμίζεσαι?
    Γιατί σίγουρα, εφόσον ο Βαρδής έχει πάρει προσωπικά τα συνθήματα που ενέπλεκαν την Πρέσβειρα,ο ΠΑΟ δεν πρόκειται αν δει ασπρη μέρα στα χέρια της Φαμίλιας…

 4. 4minister Says:

  Λόγω τετραήμερης απουσίας μείναμε πίσω. Πιάνω τα σχόλια με τη σειρά.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: