Possession or position?

Μια καλή ομάδα ορίζεται πρώτα από το σχεδιασμό (πλάνο) παιχνιδιού που έχει. Το καλό μπάτζετ απλά ανεβάζει την ποιότητα – επιτυχία υλοποίησης του σχεδιασμού – αφού το ρόστερ έχει καλύτερες μονάδες. Όμως ο σχεδιασμός δεν αγοράζεται, πρέπει να δημιουργηθεί, πράγμα που καταρχήν απαιτεί γνώση σχεδιασμού από το τεχνικό επιτελείο και κατόπιν πολύ δουλειά στις προπονήσεις.

Υπάρχουν δυό κατηγορίες παιχνιδιού, η κατοχή (possession) και η αναμονή (position). Βέβαια το απόλυτο δεν υπάρχει, στην πράξη κάθε ομάδα στον αγώνα εναλλάσσεται από τη μια φάση στην άλλη. Έχει λοιπόν επικρατήσει να ορίζεται ότι παίζεις παιχνίδι κατοχής όταν κάνεις εσύ κυρίως το παιχνίδι και ότι παίζεις παιχνίδι αναμονής όταν κυρίως περιμένεις παίρνοντας θέσεις άμυνας, ώστε να κλέψεις τη μπάλα και να κάνεις αντεπίθεση. Κατ’ επέκταση σαν ομάδα κατοχής (possession team) να ορίζεται αυτή που στους περισσότερους αγώνες της παίζει κατοχή, καταφέρνει να επιβάλλει το παιχνίδι της, αυτή δίνει το ρυθμό. Και σαν ομάδα αναμονής (position team) αυτή που στους περισσότερους αγώνες της κυρίως περιμένει να βρει την ευκαιρία να κλέψει τη μπάλα και να βρει τον αντίπαλο χωρίς κατάλληλες θέσεις στην άμυνα.

Βέβαια για να έχεις κατοχή πρέπει όταν χάνεις τη μπάλα να μπορείς να πρεσάρεις αποτελεσματικά ώστε να ανακτήσεις την κατοχή γρήγορα, πράγμα που θέλει παίκτες με αντοχές και τρεξίματα. Κάτι που επιτείνεται από την ανάγκη να βρίσκονται κοντά οι γραμμές για να γίνεται πίεση ψηλά, άρα γρήγορες επιστροφές. Θέλει επίσης πολύ σωστές τοποθετήσεις, τουτέστιν δουλειά στις προπονήσεις. Κάτι αξιοσημείωτο είναι πως όλες οι ομάδες που το καταφέρνουν με επιτυχία αμύνονται με άμυνα ζώνης και όχι με προσωπική (man-to-man). Το λόγο δεν τον έχω καταλάβει για να σας τον αποκαλύψω. Παγκόσμια το ανυπέρβλητο παράδειγμα ανάκτησης της κατοχής είναι η Μπαρτσελόνα, με το σχεδιασμένα γεωμετρικό pressing που ασκεί στους αντιπάλους της.

Το στιγμιότυπο είναι από τον αγώνα Άρσεναλ – Μπαρτσελόνα (16/2/11, 2-1) και περιγράφεται αναλυτικότερα εδώ.

Κατοχή λοιπόν σημαίνει πρωτίστως αποτελεσματική πίεση (pressing) και όχι υψηλή τεχνική κατάρτιση όπως οι περισσότεροι νομίζουν. Αυτή έρχεται παρακάτω στη σειρά, αφού μεσολαβεί η κίνηση χωρίς τη μπάλα, που ξεμαρκάρει τους παίκτες και επιτρέπει στον προσωρινό κάτοχο να πασάρει με τη μία σε συμπαίκτη. Αν χαλάσει αυτός ο σχεδιασμός χρειάζεται η τρίπλα, σαν διέξοδος για τη μη καλή υλοποίηση της κίνησης χωρίς μπάλα ή της καθυστέρησης στις πάσες (passing game). Εδώ μπαίνει η τεχνική κατάρτιση, η γνώση τοποθέτησης του σώματος ώστε να γίνεται αξιοπρεπής έλεγχος (control) της μπάλας και αξιοπρεπής πάσα σε κάποιο συμπαίκτη.

Κίνηση χωρίς τη μπάλα χρειάζεται όμως και η αμυντική φάση. Η διαφορά είναι πως όταν επιτίθεσαι κινείσαι για να βρεθείς μακριά από αντιπάλους, ενώ όταν αμύνεσαι κινείσαι για να βρίσκεσαι κοντά τους, ώστε αν είναι δυνατόν να μην υπάρχει κανείς τους ξεμαρκάριστος. Κάτι που σημαίνει ότι όλη η ομάδα κάνει το ίδιο και μάλιστα προδιαγεγραμμένα, με βάση το σχεδιασμό που δίδαξε στις προπονήσεις το τεχνικό επιτελείο. Αυτό σημαίνει σύστημα παιχνιδιού, συγκεκριμένες θέσεις και κινήσεις στις 4 γραμμές, διαφορετικά λέμε πως αυτή η ομάδα παίζει σύστημα κουτουρού. :mrgreen:

Παιχνίδι κατοχής από δυό αντιπάλους σε ένα αγώνα δεν νοείται, ο ένας απ’ τους δυό θα καταφέρει να επιβάλλει το ρυθμό και συνήθως συμβαδίζει με τα ποσοστά κατοχής που βλέπουμε στα στατιστικά. Όμως κατοχή δεν διασφαλίζει τη νίκη, αν και συνήθως αυτό γίνεται, υπάρχουν πάμπολλες εξαιρέσεις, που έχουν αναγάγει το ποδόσφαιρο στο βασιλιά των αθλημάτων, γιατί και οι αδύνατοι έχουν κάποιες φορές τύχη. Οι νίκες εξασφαλίζονται με τα γκολ, την πεμπτουσία του αθλήματος. Και τα γκολ έρχονται με την αποτελεσματικότητα στις τελικές προσπάθειες, που γίνεται υψηλότερη όταν γεμίζεις την αντίπαλη περιοχή στις επιθέσεις. Ή ακόμα καλύτερα όταν είσαι υπεράριθμος από τους αμυνόμενους ή σε καλύτερες θέσεις, π.χ. σε τετ-α-τετ ή ακόμα καλύτερα σε κενό τέρμα.

Ανακεφαλαίωση.

  1. Παιχνίδι κατοχής σημαίνει αποτελεσματική πίεση στον αντίπαλο όταν αυτός κερδίσει τη μπάλα.
  2. Αποτελεσματική πίεση επιτυγχάνεται αν έχει αφομοιωθεί στις προπονήσεις η τακτική θέσεων (positioning).
  3. Η πίεση διευκολύνεται όταν οι γραμμές είναι κοντά. Πράγμα όμως που σημαίνει ανάγκη για γρήγορες επιστροφές, δηλαδή ταχυδύναμη.
  4. Διατήρηση της κατοχής διευκολύνεται όταν υπάρχει κίνηση χωρίς τη μπάλα και γρήγορες πάσες (με τη μία).
  5. Απαραίτητο είναι οι δουλεμένες θέσεις που παίρνουν οι παίκτες χωρίς τη μπάλα, ώστε ο συμπαίκτης κάτοχος να μπορεί να τους βρει με κλειστά μάτια.
  6. Αποτελεσματική κατάληξη της κατοχής σημαίνει ένα πράγμα, το γκολ! Αυτό επιτυγχάνεται ευκολότερα, δηλαδή με μεγάλο ποσοστό ευστοχίας, αν φύγει παίκτης στην πλάτη της άμυνας, ή αν η ομάδα γεμίζει την αντίπαλη περιοχή.

Κλασικά παραδείγματα possession φέτος στην Ελλάδα είναι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, γι’ αυτό και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς τακτικής το επερχόμενο ντέρμπι. Ελπίζω να μπορέσω να αποτυπώσω απόψεις για το συγκεκριμένο αγώνα μέσα στις 11 μέρες που απομένουν μέχρι το σφύριγμα της έναρξης. Παρεμπιπτόντως καθόλου δεν μου αρέσει η επιλογή του Γιάχου που φημολογείται για άρχοντας του συγκεκριμένου αγώνα, θεωρώ ότι δεν έχει τις ικανότητες, το ειδικό βάρος.

Κλασικά παραδείγματα position είναι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, ειδικά με Κωστένογλου. Ενώ στον ΠΑΟΚ ο Μπόλονι προσπαθεί να διδάξει σιγά σιγά παιχνίδι possession. Εδώ είναι και το δύσκολο για τον Ρουμάνο, γιατί προσπαθεί να μάθει καινούργια κόλπα σε παλιούς σκύλους, ή ελληνοπρεπέστερα καινούργιες περπατησιές (μονοπάτια) σε παλιούς γαϊδάρους, αφού η βασική ενδεκάδα του ΠΑΟΚ αποτελείται από αρκετούς «σιτεμένους» παίκτες. Αν βάλουμε στην εξίσωση και το απλήρωτους, καταλαβαίνουμε πόσο δυσχερής είναι η θέση του. Ίσως κάνει λάθος επιλογή, με την έννοια ότι χρειάζεται χρόνο και ανανέωση, πράγμα που είναι μάλλον απίθανο να του δοθεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: