Τακτική στο ντέρμπι

Έχουν μείνει 6 μέρες μέχρι το Σάββατο 19/11 ώρα 19:30 που θα ξεκινήσει το ντέρμπι των αιωνίων, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Αιωνίων με συμβιβασμό, γιατί ο γηπεδούχος Ολυμπιακός θέλει καμιά δεκαπενταριά χρόνια για να γίνει αιωνόβιος. 😀 Από πλευράς τακτικής παρουσιάζει για πρώτη φορά μετά από χρόνια τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί οι δυό αντίπαλοι φέτος παίζουν το ίδιο στυλ – παιχνίδι κατοχής, διαβάστε για να ξέρετε τι λέμε – με πολλές όμως διαφορές.

Κοιτάζοντας το παιχνίδι από πλευράς τακτικής δεν προκύπτει ξεκάθαρος νικητής. Η έκβαση θα κριθεί στο ποιος θα είναι περισσότερο συγκεντρωμένος στο χορτάρι, ποιος θα κάνει τα λιγότερα λάθη. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο στοιχείο υπεροχής του ενός ή του άλλου. Οι γηπεδούχοι διαθέτουν λίγο παραπάνω ατομική ποιότητα, αλλά οι φιλοξενούμενοι είναι περισσότερο ομάδα. Συνήθως η πιο ομάδα κερδίζει, αλλά πρέπει να υπολογίσουμε και την ώθηση που θα δώσει ο κόσμος στο Καραϊσκάκη.

Ο Ολυμπιακός παίζει πιο ορθόδοξα το παιχνίδι κατοχής, κρατά περισσότερη ώρα τη μπάλα από τον Παναθηναϊκό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο αργός στην ανάπτυξη, το ταλαιπωρεί κάποιες φορές το τόπι. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός δίνει γρήγορα τη πάσα μπροστά, παίζοντας πολύ καλά το παιχνίδι μεταφοράς (transition game). Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του, που έχει θαμπώσει τους μέχρι στιγμής αντιπάλους του φέτος και δεν καταφέρνουν να αντιδράσουν, παρά μόνο όταν αυτός χαλαρώνει (πολύ κακό αυτό το τελευταίο και πρέπει να το δουλέψει το τεχνικό επιτελείο με τους παίκτες). Γι’ αυτό και το μεγάλο ποσοστό ευστοχίας, 19 γκολ στα 75 σουτ (1/4) 😯 , γιατί δημιουργεί ευκαιρίες με καλές προϋποθέσεις. Συν ότι αυτός ο νεωτερισμός με καθόλου καθαρόαιμους επιθετικούς, θέλει χρόνο να μελετηθεί και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί από τους αντιπάλους προπονητές.

Ο γηπεδούχος έχει κανονική σύνθεση μπροστά, με τον Τζιμπούρ παίκτη περιοχής, με αποτέλεσμα να είναι πιο επικίνδυνος με τη μπάλα μέσα στην περιοχή, ακόμα και αν ο αντίπαλος έχει επιστρέψει. Ενώ ο φιλοξενούμενος δεν έχει επιθετικό στην ενδεκάδα, αλλά 3 επιθετικούς μέσους (Κλέιτον, Λέτο, Κουίνσι), συνεπικουρούμενους από άλλους δυό (Κατσουράνη, Ζέκα). Όταν στο transition έχεις 5 παίκτες σε απόσταση βολής από την εστία μπαίνουν τα γκολάκια ευκολότερα και ευστοχότερα. Είναι λοιπόν πιο επικίνδυνος σε ανοιχτό χώρο. Και το ερώτημα είναι πως θα καταφέρει ο Τσιγκούρι να παίξει με την άμυνα ψηλά χωρίς να αφήνει κενούς χώρους μπροστά από την μεγάλη περιοχή. Δίνοντας βάθος στην άμυνα, σαν το παλιό λίμπερο; Δεν είναι κάτι που του αρέσει.

Ο Ολυμπιακός παίζει πιο κοντά από τον Παναθηναϊκό τις γραμμές του ανεβάζοντας την άμυνά του πολύ ψηλά, 6-8 μέτρα από τη σέντρα, γι’ αυτό καταφέρνει να έχει μεγαλύτερη κατοχή. Έχοντας την αβάντα του πολύ γρήγορου Αβραάμ δεν δέχεται επιθέσεις στην πλάτη της άμυνας. Όμως το Σάββατο η άμυνα του Ολυμπιακού έχει να αντιμετωπίσει τον πολύ γρήγορο Κουίνσι, που είναι το ίδιο γρήγορος με τον απελθόντα Σισσέ αλλά ταυτόχρονα διαθέτει πολύ καλή ντρίπλα που εκείνος δεν είχε. Επίσης παίζουν αντίθετη πλευρά με τον Αβραάμ , γιατί φέτος ο Παπαδόπουλος μετακόμισε στην αριστερή πλευρά της άμυνας και θα βρει μπροστά του τον Λέτο, που νομίζω δεν τον «έχει». Όπως και ο Μέελμπεργκ τον Κουίνσι. Λέτε να τους αλλάξει θέση ο Βαλβέρδε;

Μπά, μάλλον θα δώσει εντολή στον Τοροσίδη να τον επιτηρεί αφού δεν δείχνει να φοβάται προωθήσεις του Σπυρόπουλου. Μάλλον έχει δίκιο, ο Γιαννιώτης με το φόβο του Μιραλάς δύσκολα να περάσει τη σέντρα.
Δεξιά λοιπόν παίζει (με βαριά καρδιά) ο Μιραλάς, που πλησιάζοντας στην περιοχή συγκλίνει στον άξονα. Αυτό ευνοεί συνδυασμένη άμυνα πάνω του, ενώ αν πήγαινε περισσότερο κοντά στο σημαιάκι και μετά να κάνει κίνηση προς τα μέσα ο Σπυρόπουλος θα είχε δύσκολο απόγευμα, αφού ο επόμενος αμυντικός θα ήταν μακριά. Ο Μόνχε από την άλλη πλευρά – αν παίξει βασικός – έχει δύσκολο ρόλο, αφού ο Ζέκα βοηθά πολύ στην αμυντική διάταξη, αλλά βγαίνει πολλές φορές μπροστά, οπότε ίσως ο Χολέμπας να χρειαστεί βοήθειες. Πράγμα που θα κάνει τον Μόνχε λιγότερες φορές απειλητικό. Πάντως το παιχνίδι με τον Άρη που τον είδαμε και ήταν καλός, δεν είναι σίγουρο κριτήριο επιτυχίας (να δέσει στην ομάδα), αφού ο Άρης ακόμα ψάχνεται και μάλιστα πολύ.

Είδατε που δεν είπα ακόμη τίποτε για τον Λέτο; 👿 Νομίζω ότι ο Σέμπα είναι ο κράχτης γιατί παστελώνει και αν ο αντίπαλος επικεντρωθεί πως θα τον κλείσει αφήνοντας κενό αλλού, θα το πληρώσει ακριβά. Πρέπει να κλείσει τις πάσες προς αυτόν και όχι να επικεντρωθεί βασικά στον Αργεντίνο. Φέτος, όταν φτάσει η μπάλα σε αυτόν σε απόσταση βολής είναι ήδη αργά. Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει νωρίτερα.

Ο Φερρέιρα ξέρει φέτος τις ιδιαιτερότητες του ντέρμπι στο Φάληρο και ίσως αιφνιδιάσει με το να ξεκινήσει τον Βιτόλο στη θέση του Κλέιτον, ώστε να έχει ολάκερη την αγέλη των λύκων του πολέμου στο κέντρο (με Σιμάο και Ζέκα). Σ’ αυτή την περίπτωση ο Βίκτορ ίσως επιφορτιστεί το μαρκάρισμα του ARIEL στο χώρο, αφού όταν ο Ολυμπιακός χρησιμοποιεί διαφορετικό απορρυπαντικό (DIXAN ή SKIP) μένουν λεκέδες. 😛 Ο Κατσουράνης πιο μπροστά πάνω στον Ορμπάιθ που τον «έχει» για να κόβει την πρώτη πάσα, και όταν το κάνει να δίνει τις γρήγορες κάθετες. (Στον αγώνα της Εθνικής μας με τη Ρωσία αυτό το τρικ έκανε ο Σάντος στο 2ο ημίχρονο, βάζοντας δίπλα στον Φωτάκη τον Τζιόλη, τον Πατρινό μέσο πιο μπροστά και στη συνέχεια ο Κατσούρ ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις που κάναμε επιθετικά, όχι μόνο στο γκολ που έβαλε). Και μετά το 60° λεπτό περίπου, που «πέφτει» ο 35χρονος πια Αργεντίνος, να βάλει στόχο το τρίποντο. Χωρίς καν αλλαγή, με εσωτερική. Αν βέβαια του έχουν πάει καλά μέχρι τότε τα θέματα, ή αν η Πανάθα δεν προηγείται ήδη. Ρισκάρεις όμως να χαλάσεις τη χημεία; Παράλληλα και ο Καντέ, λόγω αριστερού ποδιού, καλύτερης επικοινωνίας με τον Μπουμσόνγκ και  καλύτερης απόδοσης στα στημένα από τον Σαριέγκι (ή τον Σπυρόπουλο), έχει πιθανότητες να ξεκινήσει.

Νομίζω ότι και ο Βαλβέρδε ίσως μας επιφυλάξει εκπλήξεις. Εκείνος περισσότερο στις θέσεις των παικτών και όχι τόσο στη σύνθεση της ενδεκάδας, με μόνη πιθανή έκπληξη να ξεκινήσει ο αγαπημένος του Φουστέρ. Αφήνοντας όμως έξω ποιον; Κάτι που είναι φυσιολογικό να το κάνει στην μία ώρα παιχνιδιού αν προηγείται. Άσχετα αν δεν συμφωνώ, δεν θα με ρωτήσει κιόλας! Στη θέση του π.χ. θα χρησιμοποιούσα πολύ συχνότερα τον Μακούν. Στο Βικελίδης δεν έπαιξε το αγαπημένο του περσινό 4-4-1-1, περισσότερο για 4-2-3-1 έδειχνε. Δεν ξέρω αν ήταν κατά δική του εντολή ή αν έτσι … αποφάσισαν οι παίκτες.

4 Σχόλια to “Τακτική στο ντέρμπι”

 1. kourastikos Says:

  Πολύ περίεργο ματσάκι υπουργέ μ. Αναμένεται ωραίο παιχνίδι και από τους πάγκους. Φαβορί ο Ολυμπιακός αλλά έχω εμπιστοσύνη στον κυρ Ζεσουάλδο. Είναι μεγάλη γάτα. Το μόνο άσχημο είναι ότι δεν έχει πάγκο. Ο Κάρα δυστυχώς δεν κάνει για αυτή την ομάδα.

 2. 4minister Says:

  Αν ο αγώνας γινόταν σε γήπεδο του εξωτερικού για παράδειγμα, το φαβορί ήταν η Πανάθα. Με βραχεία κεφαλή βέβαια. Τώρα θα μετρήσουν η έδρα, ο κόρακας, κάνα ντου στα αποδυτήρια κρυφό ή φανερό, πολλά παίζουν. Ακόμα και η έλλειψη ντόπινγκ κοντρόλ στη Σουπερλίγκα μπορεί να παίξει το ρόλο της.

 3. kourastikos Says:

  «Τώρα θα μετρήσουν η έδρα, ο κόρακας, κάνα ντου στα αποδυτήρια κρυφό ή φανερό, πολλά παίζουν. Ακόμα και η έλλειψη ντόπινγκ κοντρόλ στη Σουπερλίγκα μπορεί να παίξει το ρόλο της». Γι αυτό δίνω μικρό αβανταζ στον Ολυμπιακό. Τρανταχτά διαιτητικά λάθη δεν νομίζω πως θα υπάρξουν (ύπουλα σφυρίγματα θα πάρει ο γαυράκος). το μόνο θετικό είναι πως οι δικοί μας θα κατέβουν με μάτι που θα γυαλίζει και αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην μπάλα και δη στα ντέρμπι. Διπλό και φύγαμε για πρωτάθλημα.

 4. 4minister Says:

  Ευτυχώς που δεν μας διαβάζουν οι παίκτες. Δεν πάμε ούτε ερχόμαστε για κανένα πρωτάθλημα. Η απαίτηση για πρωτιά από τόσο νωρίς μόνο βάρος στα πόδια των παικτών φέρνει. Εξάλλου κανείς δεν στέφθηκε πρωταθλητής από την 10η αγωνιστική, Ούτε είναι εκεί το μεγάλο γούστο. Ύστερα από τόση ενασχόληση, άργησα αλλά κατάλαβα, ότι το γούστο στη ξώραφη είναι να παίζει μπάλα η ομάδα.

  Είναι πολύ πρόσφατο το πολυμετοχικό πρωτάθλημα, που όμως άφησε μια πίκρα για την κακή απόδοση της ομάδας. Και την επόμενη χρονιά έφερε το ντροπιαστικό δίποντο στους ομίλους του Champions League. Τότε κλείναμε όλοι τα μάτια στην απόδοση για να πάρουμε την κούπα. Αποδείχτηκε ότι τη μέτρια απόδοση την βρίσκεις μπροστά σου αργά ή γρήγορα με τη μορφή σφαλιάρας. Μπάλα λοιπόν και μόνο προς το παρόν. Για πρωτάθλημα θα μιλήσουμε μετά την 25η-26η αγωνιστική. Σεμνά και ταπεινά. 😉


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: