Financial fair play στη Super League

Μπορεί να γίνεται πολύ φασαρία με τα οικονομικά προβλήματα του Παναθηναϊκού και δευτερευόντως της ΑΕΚ, αλλά υπάρχουν θέματα και ζητήματα και με άλλες ομάδες της Σουπερλίγκας. Πριν τα απαριθμήσουμε ας θυμηθούμε κάποιες πρόσφατες δηλώσεις του Μάνου Μαυροκουκουλάκη, επί 14 χρόνια στελέχους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

«Ο Παναθηναϊκός παρά ταύτα έχει δυο ατού, Πρώτο, η καθώς πρέπει διεθνής ιστορία του. Δεύτερο, ένα ακόμα ατού πολύ σημαντικό το οποίο και ισχύει ακόμα και για την ΑΕΚ. Όλοι οι μέτοχοι του Παναθηναϊκού είναι καθώς πρέπει και σε πολύ υψηλό επίπεδο στην αθηναϊκή κοινωνία και αυτό το ξέρει και η UEFA. Η UEFA κυνηγάει λαθρέμπορους και αυτούς που κάνουν ξέπλυμα. Όταν έχει να κάνει με καθώς πρέπει ανθρώπους δεν έχει πρόβλημα».

Είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να τον πιστέψει ή όχι. Στην προκειμένη περίπτωση, στις συγκεκριμένες δηλώσεις του, τον πιστεύω.

Επομένως πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη οι τελευταίες εξελίξεις για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, περί χρηματοδότησης του ΠΑΟΚ μέσω του Σαχπατζίδη και υπεράκτιας εταιρίας, που αποτελούν αποχρώσες ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος, αν φυσικά ευσταθούν. Η UEFA δεν πρόκειται καθόλου να επηρεαστεί με την εξέλιξη που θα έχει τυχόν η κατάληξη της υπόθεσης στα ελληνικά δικαστήρια, θα λειτουργήσει καθαρά με βάση τη δική της άποψη που θα διαμορφώσει. Θα συνεκτιμήσει τη διάτρητη υπόθεση Φλωρίδη, τον οποίο ο Σαχπατζίδης έφερε, αποδεδειγμένα. Αν λοιπόν πιστέψει ότι ευσταθούν τα στοιχεία, περιμένει τον Δικέφαλο του Βορρά ξεγυρισμένη … μπατανόβουρσα, πολύ αυστηρή ποινή που θα κάνει μπαμ! Την παραμικρή σημασία δεν έχουν τα αντιθέτως διαθρυλούμενα από την πλευρά της Παοκτσίδικης διοίκησης, ότι δεν επηρεάζει την ομάδα η δίωξη Τσοχατζόπουλου. Αντίθετα για τα μέλη της τωρινής διοίκησης μεγάλη επιρροή θα έχει τυχόν αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης. Η οργή του Παοκτσίδικου κόσμου θα αφήσει εποχή! Το σημαντικότερο δεν είναι κάποια επεισόδια βίας που μπορεί να κάνουν οι – ελεγχόμενοι από τους επικεφαλής τους – οργανωμένοι, αλλά το άδειασμα των κερκίδων στην Τούμπα. 😉 Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η UEFA θα κρίνει πως γίνεται ξέπλυμα. Σύμφωνα με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα οι πιθανότητες να καταλήξει σ’ αυτό το συμπέρασμα είναι μεγάλες.

Μπορεί να έγινε προσπάθεια να φανεί ότι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα το έχουν οι Πράσινοι, αλλά η θέση της ΑΕΚ είναι στο μη περαιτέρω. Χρωστά σε παρόντες στο ρόστερ παίκτες, αλλά χρωστά σε πολλούς παλιούς και κυρίως σε Εφορία και λοιπούς κρατικούς οργανισμούς. Η τακτική που ακολουθεί η παρούσα προσωρινή διοίκηση δεν είναι καθόλου διαφανής. Εμφανίζει κάθε τρεις και λίγο μια καινούργια απαίτηση για την οποία υποτίθεται δεν είχε ιδέα. Δείγμα ότι υπάρχουν και άλλα χρέη που αποκρύπτονται από το κοινό και όχι μόνο. Και ότι το πραγματικό ύψος των χρεών της ομάδας ίσως είναι σε δυσθεώρητο επίπεδο. Οι χειρισμοί πάντως όσων σήμερα εμπλέκονται, καθώς και η οικονομική τους δύναμη, δεν επιτρέπει αισιοδοξία.

Σε παραπλήσια κατάσταση είναι και ο Άρης. Χρέη σε παλιούς και τωρινούς παίκτες, απόκρυψη των συνολικών χρεών της ομάδας, εμφάνιση κάθε τόσο καινούργιων απαιτήσεων από τρίτους. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσα και που οφείλονται, εκτός ίσως από αυτούς που εμπλέκονται στην ομάδα αλλά κρατούν στάση Σφίγγας. Έχουμε επίσης αποχωρήσεις από Super 3 και μελών της διοίκησης να επέρχονται. Ζοφερή κατάσταση.

Υπάρχουν ακόμα τρεις ομάδες, Πανιώνιος, ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα, που τα χρέη τους είναι σημαντικά σε ύψος, αλλά έχουν περάσει σε 2η μοίρα, αφού κλέβουν τη δημοσιότητα άλλες δημοφιλέστερες ομάδες. Νομίζω ότι προϊόντος του χρόνου μέχρι το καλοκαίρι θα αποκαλυφθούν πράγματα και γι’ αυτές τις ομάδες. Ότι τα χρέη τους και οι οφειλές τους έχουν ξεπεράσει τα όρια. Αν όχι και για άλλες, που δεν είμαι σε θέση σήμερα να γνωρίζω.

Αναρτήθηκε στις Οικο-Νομικά. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: