«Χαρτάκι» ο Φερνάντο;

Η Εθνική – κάθε αθλήματος – είναι πάνω από την ομάδα μου, για μένα που είμαι κυρίως φίλαθλος. Έχω κάνει πολλές «θεραπείες» για να μην κολλήσω το μίασμα του οπαδού. Το καλοκαίρι του 2004 στον αγώνα με την Τσεχία χάρηκα όσο δεν θυμάμαι άλλη φορά. Μετά το τέλος του ήμουν μεθυσμένος, από χαρά, αλλά και από το κρασί που ήπια χωρίς να καταλαβαίνω πόσο από την αγωνία μου. 🙄 Στον τελικό ήμουν ήρεμος γιατί πίστευα ότι δεν μπορούν να μας αντισταθούν τα πορτογαλικά γατάκια.

Τον Όθωνα δεν τον καταλάβαινα, είχα μάλιστα διαφωνήσει με όλους για την επιλογή του να μην πάρει στην αποστολή – όχι απαραίτητα για βασικούς – τον Στολτίδη (λιγότερο) και τον Ζήκο, για τον οποίο ήμουν και είμαι κάθετος. Όμως έφτασε την ομάδα τόσο ψηλά που κλείσαμε το στόμα μας. Και αυτό λάθος ήταν γιατί αποδείχτηκε ότι υπήρξαν πολλά θετικά, αλλά και πολλά αρνητικά που φάνηκαν καλύτερα στην πορεία.

Για τον Σάντος αντίθετα είχα γράψει πριν 1,5 χρόνο ότι «Γουστάρω Φερνάντο, γιατί παίζει το ποδόσφαιρο που καταλαβαίνω», με αφορμή τη νίκη μας με το Ισραήλ στο Τηγάνι, τον Οκτώβριο του 2010. Ακόμα και για τις κλήσεις του στα φιλικά προετοιμασίας υπήρχε ένας ξεκάθαρος λόγος για την κάθε μια. Ο πλέον συνήθης ήταν πως όποιος έχει καλή απόδοση με την ομάδα του αξίζει να κληθεί στην Εθνική για να δοκιμαστεί. Τώρα όμως η προεπιλογή της Εθνικής για το Euro είναι τόσο ακατανόητη που φαίνεται σαν να μην είναι όλες οι επιλογές δικές του, σαν να επηρέασαν «εξωτερικοί» παράγοντες!

Τερματοφύλακες: Χαλκιάς, Σηφάκης, Τζόρβας.

Αμυντικοί: Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Μαλεζάς, Χολέμπας, Τζαβέλλας.

Μέσοι: Νίνης, Μανιάτης, Μάκος, Φωτάκης, Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Φορτούνης, Κονέ, Φετφατζίδης.

Επιθετικοί: Σαμαράς, Σαλπιγγίδης, Γκέκας, Λυμπερόπουλος, Μήτρογλου.

Επειδή ειπώθηκαν κάποιες ανακρίβειες, να τονίσω ότι υπάρχουν στην προεπιλογή πολλοί παίκτες μπαλαντέρ, που παίζουν με άνεση παραπάνω από μιά θέση. Όπως ο Κυριάκος Παπαδόπουλος (αμυντικό χαφ και κεντρικός αμυντικός), ο Μανιάτης (αμυντικό χαφ και δεξί μπακ), οι Φορτούνης και Σαμαράς (επιθετικό χαφ και καθαρός επιθετικός). Επίσης από τα 25 ονόματα που διαβάσατε παραπάνω 2 παίκτες δεν θα πάνε στο EURO. Ότι κάποιοι επιλεχθέντες δεν παίζουν στις ομάδες τους δεν με συγκινεί. Αντίθετα χρειάζονται στο ρόστερ κάποιοι ξεκούραστοι. Να τα λέμε αυτά.

Για την επιλογή των τερματοφυλάκων έγινε ο πολύς ντόρος και απόλυτα δικαιολογημένα. Σε γκάλοπ που έγινε σε ιστοσελίδα, με συμμετοχή 4.700 και βάλε (που είναι ικανότατο στατιστικά δείγμα), αυτοί που συμφώνησαν με την επιλογή των παραπάνω τριών ήταν το 4%! Μαύρο και δαγκωτό δηλαδή έφαγε ο Φερνάντο. Ή οι άλλοι … π.χ. η κλίκα Δυτικής Πελοποννήσου … Δηλώσεις σαν αυτή δείχνουν ότι υπάρχει βάση στους ισχυρισμούς. Καθώς και ειδήσεις σαν αυτή στο 1ο υστερόγραφο.

Σηφάκης. Είχε ένα σοβαρό τραυματισμό και δεν έχει παίξει σχεδόν καθόλου τη φετινή χρονιά. Υπ’ όψη οι τερματοφύλακες είναι τα μεγάλα κορμιά στο ποδόσφαιρο και όσο μεγαλύτερο είναι το κορμί τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να φορμαριστεί, παράδειγμα τα πεντάρια στο μπάσκετ.

Χαλκιάς. Είναι γεννημένος στη Λάρισα. στις 30 Μαΐου του 1974, δηλαδή 38 ετών. Βασανίζεται χρόνια από εξάρθρωση – αριστερού νομίζω – ώμου, γι’ αυτό και όσο περνούν τα χρόνια βγαίνει όλο και συχνότερα από τους αγώνες χωρίς να έχει προηγηθεί επαφή με άλλο παίκτη. Δεν έχει καθόλου παιχνίδι με τα πόδια. Δεν δείχνει εδώ και καιρό γυμνασμένος.

Τζόρβας. Έχει αδύνατα πόδια, γι’ αυτό είναι τραγικός στις εξόδους και στα σουτ ψηλά στο τέρμα. Μπορεί ο τρίτος τερματοφύλακας σπάνια να παίζει σε αυτές τις διοργανώσεις, αλλά αν χρειαστεί η συμμετοχή του υπάρχει πρόβλημα. Με την έννοια ότι οι αγώνες είναι κατ’ αρχήν τρεις – και σχετικά δύσκολα θα γίνουν παραπάνω – οπότε ακόμα και ένα λάθος που θα καταλήξει σε γκολ, όπως έγινε 2 φορές στη Ν. Αφρική, είναι καθοριστικό. Αφού ο τρίτος δεν πρόκειται να παίξει ήταν καλύτερα να κληθεί ο ναρός Καπίνο, για να μπαίνει στο πνεύμα της ομάδας. Που παρεμπιπτόντως είναι καλύτερος τερματοφύλακας και από τους τρεις, αλλά έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Λόγω του νεαρού της ηλικίας δεν έχει μάθει να κατευθύνει την άμυνα, πράγμα πολύ σημαντικό για τη θέση.

Με λίγα λόγια και οι τρεις κληθέντες είναι επίφοβοι να κάνουν το λάθος που θα καταλήξει σε γκολ, κάτι που θα κόψει τα πόδια όλης της ομάδας και την ενδεχόμενη πρόκριση από τον όμιλο.

Τζιόλης. Όταν υπάρχει στην ομάδα ο Φωτάκης, που παίζει το ίδιο παιχνίδι, αλλά και ο Μανάτης, δύσκολα θα δει ενδεκάδα. Πιθανόν να είναι ένας από αυτούς που θα κοπούν στην τελική επιλογή. Αν δεν κοπεί θα περιμένουμε να δούμε σε τι κατάσταση θα είναι. Αν δεν είναι … υπάρχει θέμα στις επιλογές. 😉

Γκέκας Έρχεται και αυτός από μακρύ (δίμηνο) τραυματισμό. Εκτός αν ο Σάντος έχει διαφορετική πληροφόρηση, που εμείς δεν ευτυχούμε την παραμικρή, αφού οι δημοσιογράφοι ΔΕΝ κάνουν ρεπορτάζ, δύσκολα θα είναι σε επαρκή φόρμα. Αφού το παιχνίδι του είναι να παίζει στη γραμμή του οφσάιντ και να φεύγει στη πλάτη της αντίπαλης άμυνας χρειάζεται ταχυδύναμη και ρυθμό, πράγμα που θέλει αρκετό χρόνο για να επανέλθει στον παίκτη.

Στερνό 1. Ίσως αυτή η είδηση να διευκρινίζει πράγματα. «Την παραίτηση από τη θέση του προέδρου της τεχνικής επιτροπής, η οποία ασχολείται με τις Εθνικές ομάδες, υπέβαλε ο Χρήστος Σάββας κατά τη διάρκεια του Δ.Σ της ΕΠΟ, που έγινε την Παρασκευή 11/5, υποστηρίζοντας οτι η τεχνική επιτροπή είναι άνευ αντικειμένου, δεν υπάρχουν πράγματα να συζητηθούν και όλα τα κάνει ο Φύσσας, ενώ ο ίδιος τα μαθαίνει από το υπαλληλικό προσωπικό της Ομοσπονδίας και από τις εφημερίδες!» Πέστε τη γνώμη σας.

Στερνό 2. Ο Χιώτης έκανε «φάουλ». Δήλωσε «Ποια αξιοκρατία; Δημόσιες σχέσεις». Περίμενε λίγο ρε κεφτέ, αφού οι επιλογές είναι τόσο λάθος, ο κόσμος κράζει και ο ίδιος ο Σάντος είπε «Αν κάποιος από τους τρεις που έχουμε επιλέξει δεν μπορέσει, θα δούμε τι θα γίνει». Έκλεισες την πόρτα μόνος σου, είναι δύσκολο να σε συγχωρέσουν που τους αμφισβήτησες δημόσια. Τώρα, αν κάποιος δεν μπορέσει, θα πάρει τη θέση του ο κολλητός του Κατσούρ, ο Όρε.

Στερνό 3. Κοιτώντας τη φωτό σκέφτομαι ότι πάλι καλά που δεν κάλεσε το Χαριστέα και τον Γιούρκα. Εκτός αν μας το φυλάνε για έκπληξη ασούμε. 😛

Αναρτήθηκε στις Euro, Μπάλα ξώραφη. Ετικέτες: . 4 Σχόλια »

4 Σχόλια to “«Χαρτάκι» ο Φερνάντο;”

 1. pensierix Says:

  Επειδή η εθνική είναι ομάδα «ειδικών συνθηκών», δεν έχουμε να κάνουμε με επαγγελματική ομάδα που θα κληθεί να βγάλει μια χρονιά μαζί παρά θα συμμετάσχει σε ένα τουρνουά ( 3 ματσάκια δηλαδή υπό ΚΣ και αν σου κάτσει, άντε να παίξεις κι ένα νοκ άουτ) οι κλήσεις και κατά πόσο είναι σωστές ή λάθος είναι πολύ σχετικό πράγμα…Αλλος ποντάρει στην εμπειρία, άλλος στα νιάτα, άλλος σε συνδυασμό αυτών, άλλος στα φρέσκα πόδια που δεν έχουν καταπονηθεί, άλλος στους καλούς χαρακτήρες, άλλος προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες για να έχει όσο το δυνατόν καλύτερο κλίμα ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα φάνε πόρτα κάποιοι που αυστηρά αγωνιστικά θα έπρεπε να έχουν κληθεί κτλ κτλ. Προσφέρεται πάντως η όλη φάση για να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. » Εγώ θα έπαιρνα αυτόν και θα άφηνα τον άλλο» κοκ…

  Ε, μετά από αυτή την απαραίτητη εισαγωγή μπορώ να πω ότι η επιλογή τερματοφυλάκων είναι ό,τι πιο «κουφό» θα μπορούσε να κάνει ο Σάντος και δυσκολεύομαι να καταλάβω τη λογική του…Θεωρώ αδιανόητο να μην είναι στην τριάδα ο Καρνέζης που σύμφωνοι, δεν έχει εμπειρία από τέτοιους αγώνες, αλλά είναι ο καλύτερος Ελληνας τερματοφύλακας αυτή τη στιγμή. Ειδικά οι επιλογές Τζόρβα και Χαλκιά είναι αστείες και ακόμα κι αν οι συγκεκριμένοι κατεβάσουν ρολά στο Euro, αυτό δεν θα σημαίνει ότι δικαιώθηκε ο Σάντος…Αν θες εμπειρία, ικανότητα και παίχτες με αρκετούς αγώνες κάτω από τα δοκάρια, καλείς Χιώτη, Καρνέζη και Σηφάκη.

  Για τις άλλες θέσεις, ΟΚ, το καταλάβαμε ότι θα πάμε σφιχτά, θα ποντάρουμε στη δύναμη κι ό,τι βγει, αλλά όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο βγάζει παίχτες με το σταγονόμετρο που δημιουργούν αριθμητική υπεροχή, το να μην καλείς τον Χριστοδουλόπουλο το θεωρώ περίεργο…Αδικείται κατά τη γνώμη μου και ο Κλάους, θα έπρεπε να έχει κληθεί.

  • 4minister Says:

   Δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τη λογική του Φερνάντο γιατί δεν φαίνεται να είναι δική του. Όταν κάνει δικτατορικό κουμάντο ο Φίσσας στην Εθνική, σημαίνει με εντολές άνωθεν. Όταν καταλύονται οι ιστοί και οι δομές σημαίνει ευκαιρία ή ακόμα και στόχευση για αβαβά.

   Για κάθε παίκτη που συμμετέχει στον όμιλο (μετά έχει κι’ άλλα) η ομάδα του αποκομίζει περίπου 210 χιλιάρικα. Που σημαίνει ότι οι Ερυθρόδερμοι με 6 (ο Κάγκουρας ήταν δανεικός) περνούν το 1.250.000. Ο ΠΑΟΚ με 4 το 800σάρι. Η Πανάθα με 3 το 600σάρι. Η ΑΕΚ με 2 τα 4 κατοστάρικα. Ο Άρης παίρνει ένα διακοσάρι και τα ρέστα οι 9 ξένες ομάδες από 200 χιλιάρικα. Προς το παρόν, γιατί θα μείνουν 2 παίκτες έξω. Που θα είναι από ξένες ομάδες λέω …

   Σου έλυσα απορίες με το δρόμο του χρήματος; 😈

 2. ls13 Says:

  Aυτο για τα λεφτα εχει μια βαση,και ισως εξηγει και καποια πραματα…

  Η επιλογη στους τερματοφυλακες ειναι για γελια,αλλα λογω της ιδιαιτεροτητας της θεσης μπορει να κανει καμια ματσαρα ο σηφακης και μετα να βγαινουν κι απο πανω και να λενε «ο προπονητης ξερει καλυτερα απο σας καλοθελητες,διαταραξατε το καλο κλιμα στην ομαδα κλπ κλπ»

  Οι αμυντικοι ειναι νορμαλ επιλογες,ισως επρεπε να παρει αλλον εναν,ειδικα αφου κατεβαινουμε σε τουρνουα με τρια στοπερ,οταν καποτε η εντεκαδα ειχε τεσσερα (ο κυριακος ειναι κοφτης,δεν κανει για στοπερ το παιδι)

  Και παμε στα χαφ,που γινεται το πανηγυρι του βυσματος…τζιολης που ηταν αλλαγη σε ομαδα που γλιτωσε οριακα τον υποβιβασμο στην γ’ γαλλιας,φορτουνης 19 χρονων που μισοεπαιζε στη χειροτερη ομαδα της γερμανιας,κονε και φετφατζιδης παιχτακια της σειρας και γατακια ολκης,φωτακης ουτε για αστειο στην εθνικη ομαδα…Η λογικη λεει πως ο κατσουρανης δεν βγαινει ουτε με χιαστους,κυριακος και μανιατης θα ειναι κοφτες (λογικα κυριακος,μπορει και οι δυο σε παιχνιδι ειδικων συνθηκων),ενω πιο επιτελικος ο νινης και πρωτη αλλαγη ο καραγκουνης.Μακαρι να μην χτυπησει κανεις τους γιατι μετα αρχιζουν οι προσευχες…

  Μπροστα τωρα…πως γινεται να κατεβαινεις σε ολα τα ματς στα προκριματικα με 4-3-3 και για το τουρνουα να παιρνεις 5 επιθετικους εκ των οποιων ενας ειναι 36 χρονων,ενας εχει χασει τρεις μηνες λογω τραυματισμου και ενας αλλος πιο ηλιθιος απο τον ραντανπλαν?παρανοικες επιλογες,αθανασιαδης και χριστοδουλοπουλος πρεπει να ριχνουν πολλα μπινελικια τωρα που μιλαμε…

  Λογικα θα κοπουν δυα απο τους χαφ,ελπιζω τζιολης και φωτακης…ο φορτουνης και ο κονε ξερουν καλυτερη μπαλα ενω εινα και πιο συμπαθεις,ο μακος ειναι σιγουρα πιο τιμιος,

 3. 4minister Says:

  Διαφωνίες για τις επιλογές μπορούν να υπάρξουν πολλές και ενδεχομένως βάσιμες. Οι τραγικές επιλογές όμως είναι οι δυό τερματοφύλακες, Χαλκιάς – Τζόρβας, και ο Τζιόλης στο κέντρο. Για τα υπόλοιπα εξήγησα παραπάνω με χρηματικά ποσά πως εξηγούνται. 😈


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: