Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για Βοτανικό (Διπλή Ανάπλαση)

Υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο και τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη, το Προεδρικό Διάταγμα για την «’Εγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, του Δήμου Αθηναίων».

Με το Προεδρικό Διάταγμα προσδιορίζονται τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και το σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, καθορίζονται οι ειδικότερες χρήσεις γης και όροι δόμησης, εγκρίνεται η γενική διάταξη κτιρίων, εγκαταστάσεων, χώρων στάθμευσης, ο τρόπος διαμόρφωσης ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου καθώς και το Ρυμοτομικό Σχέδιο, δίνονται οι κατευθύνσεις για τη μορφολογία και την αισθητική των κτιρίων και των ακάλυπτων χώρων, ενώ ορίζεται το πλαίσιο της σταδιακής υλοποίησης των έργων και δικτύων υποδομής με προώθηση των απαιτούμενων μελετών από τους Φορείς υλοποίησης του προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης.

Η ισχύς του Προεδρικού Διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πηγή energypress.gr

Σημαντικές λεπτομέρειες που αναφέρονται στο Προεδρικό Διάταγμα:

Επιτρέπεται η ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων του σωματείου με την επωνυμία «Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος» και αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αθηναίων, καθώς και υπογείων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων μέγιστης χωρητικότητας 450 θέσεων. Στο γήπεδο ποδοσφαίρου, εκτός από τις κυρίως αθλητικές δραστηριότητες και τις βοηθητικές τους εξυπηρετήσεις επιτρέπονται και οι χρήσεις χώρων ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής, χώρων εστίασης, εμπορικών χρήσεων, πολυλειτουργικών χώρων άθλησης και υγιεινής, αθλητικών ξενώνων και χώρων φιλοξενίας, χώρων συνάθροισης κοινού, καθώς και χώρων εξυπηρέτησης Τύπου και ΜΜΕ. Οι εμπορικές χρήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 17,5% της συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης και οι συμπληρωματικές των αθλητικών δραστηριότητες του 17,5% αυτής.
Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση: 47.000 τ.μ., εκ των οποίων 34.700 τ.μ. αντιστοιχούν στο γήπεδο ποδοσφαίρου, 7.500 τ.μ. στις αθλητικές εγκαταστάσεις του σωματείου με την επωνυμία «Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος» και 4.800 τ.μ. στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων.
Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη: 30%
Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος γηπέδου ποδοσφαίρου: 35μ., προσαυξανόμενο κατά 8μ. για στέγαστρα, ικριώματα φωτισμού και εγκαταστάσεις ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων: 18μ. προσαυξανόμενο κατά 1,5 μ. για τη στέγη. Ο πέριξ του γηπέδου ποδοσφαίρου χώρος διαμορφώνεται σε ύψος 3,5 μ. από τη στάθμη της οδού Αγ. Πολυκάρπου.
Εφόσον δεν εκτελεστούν έργα διευθέτησης του ρέματος του Προφήτη Δανιήλ, τα κτίρια τοποθετούνται υποχρεωτικά σε απόσταση 10 μέτρων τουλάχιστον από την οριογραμμή του ρέματος.
Επιτρέπονται οι χρήσεις διοίκησης, γραφείων, τραπεζών, ασφαλειών, κοινοφελών οργανισμών, εμπορικών καταστημάτων – υπεραγορών – πολυκαταστημάτων, εστιατορίων, αναψυκτηρίων, χώρων συνάθροισης κοινού και αναψυχής και κτιρίων κοινωνικής πρόνοιας.
Ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης: 1,2.
Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη: 40%.
Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων: 18μ.

Όποιος αρέσκεται σε αναλυτικές λεπτομέρειες αυτούσιο το Προεδρικό Διάταγμα (έγγραφο κειμένου doc).

Το σημερινό Προεδρικό Διάταγμα είναι διαφορετικό απ’ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα. Εξηγεί αναλυτικά τι επιτρέπεται να κτιστεί χωρίς ασάφειες. Η βασική έλλειψη για να προχωρήσει το έργο είναι η χρηματοδότηση. Σε λίγες μέρες θα δούμε αντιδράσεις από πλευράς Παναθηναϊκού και όχι μόνο, π.χ. Δήμου Αθηναίων. Αν συμφωνούν με τους όρους του διατάγματος ή όχι και γιατί.

4/8

Πρώτη χρονικά ορίζεται (σελίδα 20 στο διάταγμα) η έκδοση άδειας κατεδάφισης της Λεωφόρου, με μέριμνα του Δήμου Αθηναίων και δαπάνες του ιδιοκτήτη του οικοπέδου στο Βοτανικό.
Δεύτερη χρονικά ορίζεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για τα κτίρια στο Βοτανικό, με μέριμνα και δαπάνες του ιδιοκτήτη του αντίστοιχου οικοπέδου.
Όπως γράφεται παρακάτω στο στ’ «Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Τομέα Α΄ της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ, πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου, πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη του Δήμου Αθηναίων η κατεδάφιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Περιοχή Ανάπλασης Ι και η ανάπλασή της σύμφωνα με τα οριζόμενα στα προηγούμενα άρθρα».

Σε αντίθεση με όσα λέγονται και γράφονται σήμερα, δεν θα κατεδαφιστεί πρώτα η Λεωφόρος. Πρώτα θα περαιωθούν τα έργα που αφορούν τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη (7.500 τ.μ.) και μετά θα μπουν οι μπουλντόζες στην Αλεξάντρας.

Στερνό 1. Σήμερα μόλις βγήκε η είδηση για δικαίωμα αποζημίωσης 800.000 ευρώ της ΑΚΤΩΡ από την ΠΑΕ, σαν αποτέλεσμα των συμβάσεων που υπέγραψε η ΓΗΠΕΛ. Η προπαγάνδα στο μεγαλείο της!

Στερνό 2. Η περιοχή του Βοτανικού όπως ήταν το Μάρτιο του 2010 (φωτογραφίες).

Το οικόπεδο στον Ελαιώνα (Βοτανικό). Περικλείεται από την πράσινη (τι άλλο 😛 ) γραμμή.

Στερνό 3.

Βόρεια είναι η οδός Αγίου Πολυκάρπου, δυτικά η Αγίας Άννης, νότια κάποιες ιδιοκτησίες και ανατολικά το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ.

Αναρτήθηκε στις Οικο-Νομικά. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: