Μπάσκετ και στατιστική

Ή πως η στατιστική επιβεβαιώνει αυτό που βλέπουμε.

Όποιος φίλος του μπάσκετ θέλει να το μάθει λίγο περισσότερο, καλό είναι να μάθει να διαβάζει τα υπεραναλυτικά στατιστικά της euroleague.net. Μια γρήγορη – και επομένως όχι βέβαιη – αλλά πολύ ενδεικτική εικόνα, την παίρνει από τη θέση τους στο ranking. Στο προκείμενο ενδιαφέρει μόνο αυτό του ΤΟΡ-16. Που είναι άθροισμα της αξιολόγησης που έχει κάθε ομάδα σε κάθε ένα από τους (10 προς το παρόν) αγώνες που έδωσε. Και το ranking κάθε ομάδας σε μια αναμέτρηση είναι το άθροισμα του ranking κάθε παίκτη της που συμμετείχε στον αγώνα.

Παρένθεση. Τι σημαίνει το ranking (αξιολόγηση) και πως προκύπτει.

Το ranking του παίκτη προκύπτει από τις προσπάθειες που έκανε. Οι επιτυχημένες παίρνουν 1 βαθμό, οι αποτυχημένες -1. Εξαίρεση αποτελούν τα εύστοχα σουτ 2 πόντων (2 βαθμοί) και τα εύστοχα σουτ 3 πόντων (3 βαθμοί).

Παράδειγμα.

Χθες ο Μάρκους Γουίλιαμ αξιολογήθηκε με 18 βαθμούς. Πήρε 4 βαθμούς από τα εύστοχα δίποντα, 15 από τα εύστοχα τρίποντα, 3 από τις εύστοχες βολές, 2 από τα ριμπάουντ, 3 από τις ασίστ, 3 από τα φάουλ που δέχτηκε, ΣΥΝΟΛΟ 30 βαθμοί.
Παράλληλα έχει -6 βαθμούς από τα 6 άστοχα δίποντα, -2 από τα άστοχα τρίποντα, -1 από την άστοχη βολή, -1 από λάθος που έκανε, -1 από το μπλόκ που δέχτηκε, -1 από το φάουλ που έκανε, ΣΥΝΟΛΟ -12 βαθμοί.

Σαλιώνουμε το μολύβι , έχουμε και λέμε, 30-12=18 βαθμοί. 😉

Για το ranking έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους πολλοί και μη εξαιρετέοι. Ότι πρέπει να διαμορφώνεται αλλιώς κ.λ.π. Υπάρχει όμως ένα ατράνταχτο επιχείρημα που καταρρίπτει τις αμφιβολίες, αν είναι πράγματι σωστά διαμορφωμένο. Πολύ σπάνια, για να μην πω σχεδόν ποτέ, δεν κερδίζει τον αγώνα μια ομάδα που πετυχαίνει σ’ αυτόν χαμηλότερο ranking. Αυτή που πετυχαίνει το υψηλότερο, έστω και οριακά, κερδίζει σχεδόν πάντα τον αγώνα. Το αντίθετο είναι τόσο σπάνιο που, όταν κάποτε συμβεί, αποτελεί αντικείμενο μελέτης από τους ειδικούς

Τέλος παρένθεσης.

Μετά τη 10η αγωνιστική της φάσης του TOP-16 η κατάταξη των ομάδων με βάση την αξιολόγηση (ranking) έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Σημ. Η κατάταξη στο ranking δεν δείχνει ποιος θα προκριθεί. Ούτε η ανάρτηση έχει αυτό το στόχο. Ο στόχος είναι να μπορεί κάποιος να καταλαβαίνει ποιες ομάδες παίζουν καλά, έχουν δηλαδή τις δυνατότητες. Επομένως έχουν τα φόντα για «ζημιές». Άλλο αν θα τις κάνουν ή όχι.

Αυτό που βλέπουμε παραπάνω είναι πως η Μακάμπι π.χ. έχει φόντα. Αν δείξει χαρακτήρα στις κρίσιμες αναμετρήσεις μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη της πρόκρισης. Επίσης βλέπουμε – και στα στατιστικά – ότι οι ελληνικές ομάδες δεν παίζουν (προς το παρόν) κορυφαίο μπάσκετ ουσίας, συγκριτικά με τους αντιπάλους τους. Κάτι που συμφωνεί με αυτό που βλέπουν τα όμορφα αμυγδαλωτά μας μάτια 🙄 στο παρκέ. Συγκριτικά, πέρυσι τέλειωσαν το TOP-16 στην 6η και την 7η θέση. Με πρώτη μακράν την ΤΣ.Σ.Κ.Α. που ομολογουμένως στη φάση των 16 έπαιξε πολύ καλύτερο μπάσκετ από τους υπόλοιπους. Προς το παρόν ο Εξάστερος είναι 5 θέσεις πιο κάτω και ο Ολυμπιακός 2. Έχοντας αντίστοιχα μέσο όρο 477/6=79,5 (φέτος 74) και 471/6=79,5 (φέτος 82,6)

Η ασυμφωνία στο ranking με τη θέση στον όμιλο, συνήθως σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ομάδα έχει κάποια «τρύπα». Είτε σε θέση στην πεντάδα, είτε αδυναμία να παίξει επαρκώς άμυνα ή επίθεση με κάποιο σύστημα που ενδείκνυται για ορισμένους από τους αντιπάλους που αντιμετώπισε, κ.λ.π. Μπορεί πάλι η τρύπα να είναι στον πάγκο. Το ίδιο σημαίνει και σε συγκεκριμένο αγώνα. Αν ποτέ κερδίσει αυτός με το χαμηλότερο ranking, οι ειδικοί ερευνούν για την «τρύπα» του χαμένου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: